Stanovení hydraulických charakteristik půdy ve vybraném zájmovém území

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na problematiku měření a vyhodnocení hydraulických charakteristik půdy. V literární rešerši jsou rozebrány definice hydraulické vodivosti a retenční čáry půdní vlhkosti, jejich měření v laboratorních i polních podmínkách a předpověď těchto charakteristik pomocí pedotransferových funkcí. V praktické části diplomové práce je provedeno vyhodnocení hydraulické vodivosti půdy z experimentálních ploch v blízkosti obce Bohaté Málkovice. K měření v terénu se použily dvouválcové a minidiskové infiltrometry, v laboratoři pak permeametr s konstantním spádem. K vyhodnocení hydraulické vodivosti se použily fyzikální a empirické rovnice. Výsledky byly zpracovány početně, vyneseny do tabulky a porovnány.
The diploma thesis is focused on issues of measurement and evaluation of hydraulic characteristics of soil. In the literary research, the definitions of hydraulic conductivity and retention curve of soil moisture, their measurements in laboratory and field conditions and the prediction of these characteristics by using of pedotransfer functions. In the practical part of the diploma thesis, an evaluation of the hydraulic conductivity of soil from the experimental areas near the village Bohaté Málkovice. Two-cylindrical and mini-disc infiltration meters were used for field measurements, and a constant-gradient permeameter was used in the laboratory. Physical and empirical equations were used to evaluate the hydraulic conductivity. The results were processed numerically, tabulated and then compared.
Description
Citation
SALAČ, J. Stanovení hydraulických charakteristik půdy ve vybraném zájmovém území [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-01-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO