Podpora projektování sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na podporu návrhu počítačových sítí. Obsahuje základní seznámení se síťovými prvky a možnostmi jejich zapojení. Jednotlivé kroky jsou popsány tak, aby byly veškeré postupy srozumitelné. Práce obsahuje různá zamyšlení ohledně různých možností propojení síťových a koncových prvků tak, aby byla co možná nejvíce efektivní. Znázorněny jsou různé příklady návrhu dokumentace, která by měla sloužit v první řadě jako správný odrazový můstek. Můžeme zde vidět seznamy zařízení, vlan sítí, IP adres, propočty spotřeby energie a nároky na chlazení. V úvodní části jsou také představeny různé topologie a vlastnosti sítí a síťových prvků. Pojednáváme o různých technologiích, jako jsou QoS, PoE, EteherChannel, Trunking a další. Zabýváme se také možností stohování přepínačů a efektivním zapojením síťových prvků. Tyto všechny informace byly shromážděny a na základě nich byla vytvořena aplikace, která by měla sloužit jako online dokumentace sítě. Aplikace je psaná pomocí frameworku Nette, který má i českou podporu, tudíž je k němu dostupných hodně materiálů, které ulehčovali práci v prostředí technologií PHP, MySQL, HTML a CSS. Výsledkem je základní verze aplikace, která je připravena dalšímu vývoji tak, aby byla co možná nejvíce uživatelsky přívětivá a ulehčila práci při navrhování sítě.
The work is focused on support of computer networks. It contains basic information about the network elements and possibilities of their involvement. The steps are described so that all procedures were intelligible. The work contains various thoughts on various options for integration of network and end elements to be as effective as possible. Shown are various examples of design documentation, which should serve primarily as a good springboard. We can see the lists of VLANs, IP addresses, calculations of energy consumption and cooling requirements. The introductory section also presents a variety of topology and characteristics of networks and network elements. We deal with various technologies such as QoS, PoE, EteherChannel, Trunking, and more. We are also stacking switches and effective involvement of network elements. All these information was collected and on the basis of these applications have been developed, which should serve as online network documentation. The application is writing with Nette Framework, which also has support for Czech, so it is much material available, which relieved the work in an environment of PHP, MySQL, HTML and CSS. The result is a basic version that is ready to further develop and to be as user friendly as possible and ease the job of designing the network.
Description
Citation
ZEMÁNEK, M. Podpora projektování sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Morský (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Jaké systémy pro evidenci sítí znáte, jaké jsou jejich výhody, použití? - systémy od Cisca (návrh, správa), OPNet modeler (návrh, simulace) Práci tvořil na základě doporučené literatury. Pojetí práce popisuje v odpovědi na otázku oponenta. Nekonzultoval jste, můžete to vysvětlit? - Je pracující, práci tvořil v posledních 3 týdnech. T. Pelka už pak na něj neměl moc čas. Literatura - většinou používal jeden zdroj Můžete ukázat tu aplikaci - ukazuje www stránky, popis stránek, funkce atd. - grafický výstup nemá. Výsledkem měl být textový výstup. V práci by měl být grafický výstup Není popsán framework, databáze apod. - Popsal to v závěru
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO