Vláknové výztuže pro polymerní kompozity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem závislosti mechanických vlastností polymerních kompozitů na rozhraní vlákno-matrice pro různé druhy vláken a typ jejich povrchové úpravy. Jako matrice byla použita polyesterová pryskyřice, výztuží byla skleněná a uhlíková vlákna. Vzorek testovaného kompozitu byl tvořen válcovitým polymerním tělískem umístěným na svazku vláken. Pro výrobu kompozitu byla použita vlákna bez povrchové úpravy a vlákna s komerční povrchovou úpravou. Pro posouzení adheze na rozhraní vlákno-matrice bylo použito univerzální zkušební zařízení Zwick.
The bachelor thesis is concerned with an influence of surface modification of fibrous reinforcements on mechanical properties at the fiber-matrix interface in fiber-reinforced polymer composites. Polyester resin was used as a matrix, glass and carbon fibers were the reinforcements. The composite sample consisted of polymer matrix in a form of cylindrical body placed on a bundle of fibers. Untreated fibers and fibers with a commercial sizing were used for fabrication of composite samples. The tensile test using a materials testing machine (Zwick) was employed to evaluate adhesion at the fiber-matrix interface.
Description
Citation
KNOB, A. Vláknové výztuže pro polymerní kompozity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Uchazeč přednesl výsledky své bakalářské práce na dobré formální i obsahové úrovni. Ukázal i další perspektivy řešené dané problematiky. Dotazy oponenta zodpověděl správně a se členy komise diskutoval velmi fundovaně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO