Návrh vnitřního optického spoje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Optická bezdrátová komunikační technologie se za posledních několik let dostala do popředí zájmu předních světových výzkumných laboratoří. Doména bod-bodových spojů realizovaných prostřednictvím laserů s úzkým vyzařovacím svazkem a citlivých detektorů je dnes běžně využívanou. Je tedy přirozené, že se snaha o využití světla jako nosného média obrací poslední dobou do oblastí kde je požadováno plošné pokrytí signálem. Tedy jako alternativa všesměrových wi-fi sítí pracujících s rádiovými vlnami. Jako jeden ze směrů tohoto vývoje lze označit in-door optické bezdrátové spoje. S rostoucím využíváním LED diod v oblastech všedního života, roste i snaha jejich technologický vývoj posledních let co nejlépe zúročit. Výsledkem tohoto snažení je myšlenka in-door optického spoje plnícího zároveň funkci umělého osvětlení. Spoj by měl tedy splňovat nejen hygienické normy z hlediska osvětlovací techniky, ale zároveň by parametry použitých součástek měly být takové, aby spoj mohl pracovat na dostatečně vysokých frekvencích, používaných pro modulaci nosného signálu signálem datovým. Takovýto spoj, by pak byl schopen dosahovat přenosových rychlostí v řádech stovek megabitů.
In last years phenomena of wireless communication technologies became a primary interest of big development laboratories whole world. Domain of point to point links which are realized by laser technology with narrow beam divergence and very sensitive photo-detectors is ordinarily used these days. This trend of using light waves as carrier medium turned interests of scientist to the sphere of wide area networks which is domain of wi-fi radio technologies. One of new trends in this sphere is also in-door free space optics. With expansion which leads to using LED's in everyday applications and with technological progress of last years, also grows tendency of most effective utilization of LED systems. The result of this effort is thought which considerate LED as source of artificial lighting and source of carrier medium for modulated signal. This kind of device must fulfill hygienic standards for illumination and also must be able to work with high frequency by which is signal modulated. These systems can provide links with sufficient capacity in order of hundred megabits.
Description
Citation
KAŇA, L. Návrh vnitřního optického spoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. (člen) Dipl. Ing. Dr. Techn. Michal Ries (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO