Aplikace baktérie Agrobacterium tumefaciens

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto práca sa zaoberá biotechnologickými aplikáciami baktérie Agrobacterium tumefaciens, ktorá je schopná sprostredkovávať genetickú transformáciu nie len rastlín. Medzi hlavné body projektu patrí popis základných vlastností a cytológia A. tumefaciens s následným prehžadom využitia danej baktérie v modifikačných metódach rôznych organizmov. Ciežom state o biotechnologickom využití A. tumafaciens je porovnanie účinnosti tejto metódy modifikácie s inými, zhrnutie pozitív jej používania pre budúci vývoj žudstva a predstavenie základných transformačných metód modifikácie najdôležitejších úžitkových plodín. Poslednou časťou projektu je stručné zhrnutie základných štatistických a legislatívnych údajov z oblasti týkajúcej sa geneticky modifikovaných plodín.
This project focus on biotechnologic applications of bacterium named Agrobacterium tumefaciens, which is capable to mediate genetic transformation not only for plants. Main points of project are divided between description of basic natures and cytology of A. tumafaciens following by overview of usage A. tumefaciens in methods of modifications of diffrent cells. Target of paper about biotechnologic use of A. tumefaciens is confrontation of effectivity of this method of modification with else, summary of positiv benefits of its using for future development of human population and introduction of fundamental transformation methods of modification most important crop plants. Final part of project is brief summation of basic statement from statistics and legislature of genetic modified crops.
Description
Citation
KOVÁČOVÁ, V. Aplikace baktérie Agrobacterium tumefaciens [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-25
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Rychtera: Uvádíte nárůst fotosyntézy - o kolik to bylo, z jaké hodnoty a u jaké rostliny? Jak je schvalování daných potravin legislativně ošetřeno v Evropě a ve světě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO