Nanotechnologie v konstrukci senzorů pro detekci vodíku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Uspořádaná seskupení nanostruktur si získávají stále větší pozornost pro své unikátní vlastnosti a potenciální využití v mnoha technologických aplikacích. Nanostruktury můžou být použité, pokud je důležité zvětšit povrch na malé ploše v elektrických zařízeních, jako mikrosenzorech a v energetice, např. u slunečních kolektorů. Jednou z nenákladných a přitom nejjednodušších metod vytváření nanostruktur je elektrochemická depozice přes masku. Tato metoda také umožňuje dobrou kontrolu nad rozměry nanostruktur a depozici různých materiálů. Navrhovaná metoda sestává ze dvou kroků. Nejdříve se vytvoří nevodivá nanoporézní maska, přes kterou se následně elektrolytickým pokovováním formují nanostruktury.
Aligned arrays of nanostructures has recently attracted great interest because of their unique properties and potential use in a broad range of technological applications. The nanostructures can be employed when it is essential to create large surface on a small area in electronic device as sensor technology or energetics e.g. solar panels. One of the simplest and low-cost methods of fabricating nanostructures is template-assisted electrochemical deposition. This method also enables good control over the nanostructure dimensions and can be used to deposit a wide range of materials. The proposed method consists of two steps. At first, a non-conductive nanoporous template has to be created and then nanostructures are formed by electrodeposition into the template which is coated with a metal on one of its sides or placed on a metal surface.
Description
Citation
MACHÁČKOVÁ, M. Nanotechnologie v konstrukci senzorů pro detekci vodíku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Kolařík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
1. Vysvětlete stanovení parametrů proudu a času při elektrodepozici kovů do nanoporezní keramiky na základě aktivní plochy. 2. Vysvětlete technologický postup a jevy probíhající při depozici SnO2 na substrát metodou sol-gel.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO