AS-I repeater s optickým rozhranním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem projektu je navrhnout a realizovat opakovač na AS-I sběrnici s optickým rozhraním. Komunikace prostřednictvím optického rozhraní může prodloužit vzdálenost mezi AS-I jednotkami na stovky metrů. Toto řešení je výhodou v průmyslu kde vzdálenost mezi jednotkami je delší než dovoluje norma a elektromagnetické záření může způsobit rušení v síti. AS-I je nejnižší úrovní průmyslových sítí. V této úrovni řízení jsou aktuátory a sensory zapojeny do sítě. Mnoho jednotek připojených, napájeních anebo potřebující binární signály. Potřebný objem přenosu dat je malý ale rychlost přenosu je velmi vysoká. První část projektu je navrhnout schéma zapojení a tištěného spoje v prostředí EAGLE 4.11. Ověřit funkci na testovací desce a provést měření s optickým kabelem. Kritériem komunikace je rychlost komunikace která musí být menší jako 5ms v případě plně obsazené sítě s 31 podřazenými jednotkami. Druhá část projektu je realizovat funkční vzorek AS-I Repeatru a zabudovat jej do vhodného krytu s možností usazení na DIN lištu do průmyslového elektrického rozvaděče.
The aim of project is to develop and realize AS-I bus repeater with interface to optical wire. Communication over optical wires can prolong distances between AS-I units to hundred of meters. This solution is advantage in industry where each of AS-I units are placed far away of each other and electromagnetic field disturbance can affect communication over network. AS-I is lowest control level in industrial communication technology. Here, binary actuators and sensors in the field and process area are networked. Many of the devices connected, supply or require binary signals. The necessary data volume is small, but the speed of data transmission is very high. The first part of project is to design schematic and printed circuit board in developing system EAGLE 4.11. Verify function on testing board and make measurements with optical wire. A criterion for communication is data speed communication which has to be lower than 5ms in complete occupied 31 slaves’ bus. The second part of project is to made function sample of AS-I Repeatr and build it to package that is suitable for assembly to DIN ledge and into industrial electric switching cabinet.
Description
Citation
HLÚPIK, M. AS-I repeater s optickým rozhranním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Ďaďo, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Pásek, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Honec, CSc. (člen) Ing. Radovan Holek, CSc. (člen) Ing. Miloslav Richter, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Bakalářská práce byla úspěšně obhájena. Všechny položené otázky komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO