Pracoviště pro dynamické testování solárních článků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá metodou pro testování fotovoltaických solárních článků pomocí přechodových dějů. Napětí na článku v propustném i v závěrném směru bylo řízeno pomocí proudových impulsů. Ze záznamu přechodových dějů pomocí digitálního osciloskopu lze snadno určit skutečnou hodnotu průrazného napětí článku a přesnou hodnotu sériového odporu článku. Porovnáním časových konstant určených z časové odezvy článku na budící impulsy v propustném směru lze odhadnout dobu života minoritních nosičů v objemu polovodiče.
This work deals with method for characterization of photovoltaic solar cells based on evaluation of solar cell response to fast transients. The voltage of the cell in both forward and reverse polarisation was controlled by current pulse exciting. Real reverse breakdown voltage and exact value of serial resistance of the cell can be obtained easily by evaluation of the transient curves recorded by digital osciloscope. By negotiation of the time constants of the cell response to excitation in forward polarisation the lifetime of minority carriers in semiconductor bulk can be estimated.
Description
Citation
HANÁK, K. Pracoviště pro dynamické testování solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Pospíšil (člen) doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Otázky oponenta 1) Do jakých hodnot napětí v propustném směru se u solárních článků uplatňuje bariérová kapacita na přechodu PN? 2) Z jakých parametrů a jakou přesností je možné odvodit dobu života minoritních nosičů náboje? Otázky komise - Jaké je praktické použití navrhovaného testeru dynamických parametrů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO