• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2008
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2008
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biologicky významné látky v cereálních produktech

Biologically significant substances in cereal products

Thumbnail
View/Open
review_10417.html (7.718Kb)
Author
Vondráčková, Hedvika
Advisor
Márová, Ivana
Referee
Halienová, Andrea
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Předložená práce se zabývala studiem biologicky významných látek v cereálních produktech. V praktické části byly stanoveny vybrané aktivní látky v müsli tyčinkách. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů, antioxidační aktivity, procyanidinu B2 a kyseliny chlorogenové byl naměřen u tyčinek s příchutí švestkovou a borůvkovou. Nejvyšší obsah redukujících cukrů v analyzovaných müsli tyčinkách byl naměřen u malinové a cereální tyčinky. Z jednoduchých cukrů byla v tyčinkách detekována přítomnost zejména maltosy, glukosy a fruktosy.
 
Presented work was focused on study of biologically significant substances in cereal products. In experimental part selected active substances in cereal bars were analyzed. The highest content of total phenolics, total flavonoids, total antioxidant capacity, procyanidin B2 and chlorogenic acid was measured in plums and blueberry bars. The highest level of reduced saccharides was evaluated in raspberry and cereal bars. Presence of main simple sugars - maltose, glucose and fructose was detected in all bar samples.
 
Keywords
Celkové polyfenoly, celkové flavonoidy, antioxidační aktivita, HPLC, redukující cukry, Total phenolics, total flavonoids, antioxidant activity, HPLC, reduced saccharides
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of defence
2008-06-24
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: veličiny neuvádět na 100 g, ale na 1 kg doc. Světlík: Čím jste vizualizovala tenkou vrstvu?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/7436
Source
VONDRÁČKOVÁ, H. Biologicky významné látky v cereálních produktech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Collections
  • 2008 [106]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV