Energetické využití komunálního odpadu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o návrhu zařízení využívajícího kalorického obsahu komunálního odpad jeho spalováním. Návrh technologie spočívá v sestavení dílčích částí spalovny a základního výpočtu jednotlivých aparátů. Celková technologie se skládá z předúpravy sváženého komunálního odpadu, který je následně ukládán do bunkrů. Upravený KO se dávkuje do spalovací části protiproudé rotační pece. Spaliny z pecí jsou vedeny přes multicyklon do kotle na odpadní teplo. Multicyklon má za úkol odseparovat částice tuhých znečišťujících látek. Do kotle na odpadní teplo je přiváděna předehřátá napájecí voda, která se díky tepelnému obsahu spalin mění v páru s požadovanými vlastnostmi. Přehřátá pára je hnána do kondenzační turbíny s odběrem páry pro dálkové vytápění a pro výrobu elektrické energie. Spaliny z kotle na odpadní teplo prochází sekcí čištění spalin, ve které jsou suchou metodou čištění separovány znečišťující látky. Zbylý tepelný obsah spalin je pak využit ve výměníku tepla se zkroucenými trubkami pro předehřev napájecí vody, určené do kotle na odpadní teplo pro výrobu páry. Spaliny jsou pak hnány do komína.
Master’s thesis deal with the design of waste to energy plant of municipal waste. The design of technology is to build the component parts of plant and basic calculation of individual apparatus. Overall technology concists of pretreatment of municipal waste, which is then stored in the bunker. Pretreatment municipal waste is fed into the counterflow rotary kiln. Flue Gates from the kilns are routed through multicyklony in the heat recovery steam generators (HRSG). The multicyklon separates the pollutants. The HRSG generates steam required properties from the feedwater from the heat kontent of gas. Superheated steam is driven to the condensing turbine with extract steam for distrikt rating and for power generation. The flue gas from the HRSG are passed through purification section, in which are separand pollutants the dry method purification. The left heat content of flue gas is used in heat exchanger with twist tube for preheating feed water for the HRSG. The flue gas are fed to the stack.
Description
Citation
PROCHÁZKA, J. Energetické využití komunálního odpadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Josef Kohoutek, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Vejvoda, CSc. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO