Experimentální analýza stěračových motorků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá metodami měření malých stejnosměrných motorů, zejména motorů používaných pro pohony stěračových mechanismů. Dále pak popisem funkce a vnitřní stavby stěračových motorů. Měření těchto motorů se provádí zejména dynamometry, kterým se práce podrobněji věnuje. Měřicí systémy se však skládají nejen z dynamometru ale i z mnoha dalších komponent, jakými jsou například řídicí jednotky, software pro zkoušení motorů, různé stojany, čidla teploty a otáček, a mnoha dalších. Na tyto komponenty je brána zřetel i při výběru nejvýhodnějšího měřicího systému. Dále jsou zde jednotlivé systémy analyzovány a porovnány nejen z hlediska technických a ekonomických parametrů, ale i z hlediska možností měření, např. okamžité zobrazování charakteristik na monitoru PC sestavy systému, možnosti měření třecích momentů, účinností, zahřívání apod. V závěru práce se nachází doporučení měřicího systému, který jsem dle jeho parametrů zvolil za nejvýhodnější.
The work deals with the methods of measurement of small DC motors, especially motors used for drives wiper’s mechanisms. Furthermore, describing the internal structure and function of wiper’s engines. Measurement of these engines is carried out mainly dynamometers which is described in more details in the work. However, measuring systems consist not only from the dynamometer but also many other components such as controllers, software for testing engines, various stands, temperature and speed testers, and many others. These components are taken into account, when selecting the most suitable measuring system. There are also various systems analyzed and compared in terms of both technical and economic parameters, but also in terms of measurement options, such as immediate viewing characteristics on a PC monitor of the system assembly, the possibility of measuring the friction torque, efficiency, heating, etc. In conclusion, there is a recommendation of measuring system which I chose as the best option according to its parameters.
Description
Citation
DOČEKAL, M. Experimentální analýza stěračových motorků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Petr Slavata (člen)
Date of acceptance
2012-06-11
Defence
Studen obhajoval svoji bakalářskou práci na téma Experimentální analýza stěračových motorků. Popsal princip stejnoměrných strojů, popsal používané dynamometry a měřící pracoviště. Uvedl požadavky na stěračové motorky. Zodpověděl dotazy oponenta. Měl problémy s popisem principu stejnosměrných strojů. Ostatní dotazy zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO