Diagnostika poruch rotoru asynchronních motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je soustředěna na poruchy asynchronních motorů. V obecném pojetí na mechanické a elektrické a jejich vliv na motor. Dále na zkoušky, které se u asynchronních motorů provádějí za účelem odhalení poruch a stavům které poruchám předcházejí. Hlavní část práce je věnována excentricitě rotoru a přerušeným rotorovým tyčím. Excentricita je řešena v rámci teoretických analýz a měření na třech poškozených motorech. Stejně tak i přerušené rotorové tyče, které jsou doplněny výsledky měření na třech poškozených rotorech. Existují dva druhy excentricit, statická a dynamická. Poruchy přerušených rotorových tyčí jsou řešeny z hlediska polohy přerušených tyčí a jejich počtu.
This bachelor thesis focus on the faults of induction motors. In general terms to mechanical and electirc faults and their influence on induction motor. Further on the tests, that are conducted on induction motors to detect faults and states that precede them. Main part is devoted to rotor eccentricity and broken rotor bars. Eccentricity is solved within theoretical analysis and measurements on free damaged motors. As well as broken rotor bars, which are supplemented by measurements on three damaged rotors. There are two types of eccentricity, static and dynamic. Faults of broken rotor bars is solved in terms of postion of broken rotor bars and their number.
Description
Citation
BEDNAŘÍK, V. Diagnostika poruch rotoru asynchronních motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Krejčí (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-11
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma Diagnostika poruch rotoru asynchronních motorů. Student popsal obsah své práce. Uvedl druhy excentricity a zhodnotil její vlivy a její určování. Uvedl vliv porušení rotorových tyčí a způsob jejich simulací. Student uvedl výsledky získané z měření přerušovaných rotorových tyčí. Všechny získané výsledky student následně porovnal. Student odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO