INELS jako řídicí systém domovní elektroinstalace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Semestrální práce se zaobírá tématikou inteligentních systémů INELS. Inteligentní systém je takový systém, jehož funkce jsou založeny na podmínkách, a tedy by se dalo říci, že jeho chování je nebo se přibližuje inteligentnímu. Práce se dále zaobírá základními prvky systémů, které ve všech systémech mají stejné nebo podobné základní funkce a liší se komunikačním protokolem a doplňujícími funkcemi. Dále jsou popsány topologie zapojení a jejich základní vlastnosti. Po stručném seznámení se práce věnuje inteligentním sběrnicovým systémům INELS od firmy ELKO EP s.r.o. a je provedeno srovnání se systémy EGO-N a KNX od firmy ABB s.r.o. Následně práce popisuje laboratorní přípravek, v němž je použit systém INELS pro ukázku inteligentních sběrnicových systémů. Představí a popíše základní informace o použitých prvcích v dotyčném panelu. Dále je popsána laboratorní úloha, ve které je využit zmíněný laboratorní přípravek. Pro zajištění kvalitní a přínosné laboratorní práce byl vytvořen manuál seznamující studenty se základním ovládáním inteligentního systému INELS s jedním ukázkovým příkladem.
This Bachelor thesis deals with the theme the intelligent systems INELS. Intelligent sys-tem is such system whose functions are based on the conditions, so we could say that its be-haviour is/ or is approaching to be intelligent. Work further deals with the fundamental ele-ments of systems which have same or similar basic functions in all systems and they differ in communication protocol and additional functions. Onward there are described topologies of connection and their elemental characteristics. After short acquaint, work deals with the intel-ligent bus systems INELS produced by the company ELKO EP s.r.o. and compares it with systems EGO-N and KNX produced by the company ABB s.r.o. Subsequently work describes laboratory device in which INELS system is used for presentation of the intelligent bus systems. It presents and describes basic information about used elements in said panel. Next is described laboratory task in which is used mentioned laboratory element. To secure quality and contributing two laboratory works, manuals were created for students, familiarizing them with the basic control of intelligent systems INELS with the help of two illustration models.
Description
Citation
BAUDYŠ, A. INELS jako řídicí systém domovní elektroinstalace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci. Oponent Jan Šlezingr měl dotazy na úspory energií a tepla, vlastní spotřebu systému a na vlastní přínos k vytvoření modelu systému. Student všechny dotazy zodpověděl. Připomínku měl Dr. Macháček k ekonomickému zhodnocení systému, kdy student nepřihlíží k servisním úkonům potřebným pro správnou funkci systému během jeho životnosti. Doc. Haluzík měl dotaz na vlastní spotřebu systému. Student tuto hodnotu odhadl na jednotky wattů. S tím komise polemizovala a podotkla nutnost řešení problému vlastní spotřeby.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO