Stavba v krajině - Winery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Projekt zahrnuje nejen návrh viničního hospodářství, ale také hotelový komplex včetně rehabilitačního centra. Součástí viničního hospodářství je i prostor pro degustaci a prezentaci vína, kde se návštěvník seznámí nejen s historií okolí, ale i historií a současností výroby vína. Hlavním cílem návrhu areálu, bylo využít maximálně potenciálu dané lokality. Velký potenciál spatřuji především v překrásných výhledech na Novomlýnskou přehradu a na scenérii Pálavských vrchů. Celý areál je proto navržen na jižním okraji dané lokality, kde jsou výhledy nejkrásnější a zde svým tvarem kopíruje stávající vrstevnice. Objekty jsou navrženy jako ekologicky a energeticky nenáročné. Hlavním použitým materiálem je dřevo. V rámci ekologického konceptu jsou navrženy pro čištění odpadní vody kořenové čističky, pro ohřev vody sluneční kolektory, jako zdroj tepla pro vytápění objektu tepelná čerpadla, využívá se zde také srážkové vody apod.
The project includes not only a winery, but also a hotel complex, including a rehabilitation center. The winery includes also a place for wine tasting and presentation, where visitors can learn not only the history of the surroundings, but also the history and the present of the wine production. The main goal of the project was to maximize the potential of the site. In my opinion, the potential lies especially in the beautiful views of Novomlýnská dam and the scenery of Pálava hils. The whole precinct is therefore situated on the southern outskirts of the site where the views are most beautiful and its shape follows the contour line. The buildings are designed to be environmentally friendly and energy efficient. The main material used is wood. The project makes use of heat pumps for heating, solar collectors for water heating, and meteoric water utilization…
Description
Citation
STACHOVÁ, I. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc. (předseda) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen)
Date of acceptance
2009-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO