Vědeckotechnický park ve Zlíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem této diplomové práce je návrh vědeckotechnického parku při univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Ten je členěn na tři pracoviště: na výukové a školící, pracoviště pro aplikovaný výzkum a podnikatelské centrum. Lokalita, kam je projekt situován, se nachází v místě bývalého továrního areálu firmy Baťa, konkrétně v jeho východní části. Diplomová práce se v analytické rovině zabývá rozborem dotčené lokality, hodnotí ji z hlediska jejího potenciálu a na závěr stanovuje hlavní priority, které by měly být aplikovány v návrhu. Průvodní zpráva pak dále popisuje a upřesňuje vlastní návrh tak, jak je zpracován v grafické podobě ve formě situací, schémat, půdorysů, řezů, pohledů a vizualizací. Konkrétně se návrh zabývá rekonstrukcí bývalé výrobní budovy č. 24, návrhem nové budovy č. 25 a řešením prostoru mezi nimi. Návrh se v první řadě snaží celou lokalitu zatraktivnit a vnést do ní funkce, které by doplňovaly zadáním stanovené funkce technologického parku. Funkce technologického parku pak jsou rozčleněny s ohledem na požadavky vyplývající ze zadání investorů. Z urbanistického hlediska se návrh snaží řešit daný problém způsobem, který vychází z podstaty místa. Využití objektů, které zůstávají v lokalitě zachovány, je navrženo tak, aby nenarušovalo jejich architektonický výraz a statickou podstatu. Architektonický výraz nových objektů je zvolen tak, aby se nestavěl do opozice vůči celkovému architektonickému výrazu dané lokality. V návrhu je uplatněn princip využití solární energie.
The subject of this thesis is the project of scientific and technological park in the Tomas Bata University in Zlín. This park is divided into three workplaces: the educational and training center, a workplace for applied research, and business center. This project is situated at the location of a former factory area of Baťa Company; specifically in its eastern part. This dissertation is focused on the analysis of the given location, evaluates it in terms of its potential, and finally sets out the main priorities that should be applied in the draft. The accompanying report then describes and specifies the project, as drawn graphically, in the form of situational patterns, plans, sections, perspectives, and visualizations. Specifically, the project deals with the reconstruction of the former manufacture building No. 24, proposes a construction of a new building no. 25, and provides a solution for space in between of these two buildings. The project primarily seeks to make the entire site more attractive, and bring it to the function which would implement the functions in the assignment of the technology park. The function of the technology park is divided with regard to the investors requirements. From the urban point of view, the project seeks to approach the problem stemming out of the essence of the place. The use of objects remaining on the site preserved, is designed not to disturb the architectural expression and static essence. Architectural expression of new objects is selected not to oppose the overall architectural expression of the site. The project also includes and evaluates the usage of solar energy.
Description
Citation
KOŽÍŠEK, V. Vědeckotechnický park ve Zlíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Ladislava Foretníková (člen) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO