Vliv vybraných superpotravin a jejich složek na lidské buňky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Predložená diplomová práca sa zameriava na charakterizáciu zloženia a biologických účinkov vybraných druhov superpotravín. V teoretickej časti sú uvedené základné informácie o použitých superpotravinách a ich bioaktivných látkach, ktoré sú predmetom záujmu v experimentálnej časti. Ďalej sú v teoretickej časti popísané základne vezikulárne systémy, ktoré boli použité na enkapsuláciu extraktov a metódy ich štúdia. Taktiež bola spracovaná krátka rešerš o bunkových kultúrach a ich kultivácii a prehľad najpoužívanejších metód stanovovania cytotoxicity a genotoxicity. V experimentálnej časti boli pripravené vodné a etanolové extrakty vybraných superpotravín. Extrakty boli ďalej enkapsulované do lipozomálnych a kombinovaných PHB častíc. Extrakty potravín boli popísané spektrofotometrickými metódami, pomocou ktorých sa stanovil obsah polyfenolov, flavonoidov, antokyánov, karoténov, chlorofylu, trieslovín a určila sa antioxidačná aktivita. Taktiež sa stanovili základné fyzikálno-chemické parametre pripravených lipozomálnych a kombinovaných častíc. Pripravené častice a v nich enkapsulované vyextrahované látky sa ďalej testovali pomocou MTT testu a SOS chromotestu, kedy sa určil ich cytotoxický a genotoxický charakter.
The presented diploma thesis is focused on the study of composition and biological effects of some super-foods. Theoretical part deals with basic information about chosen superfoods and their bioactive substances. Further, theoretical part describes the overview of vesicular systems used for encapsulation and the most common methods of particle characterization. A brief review of cell cultures and cultivation of human cells is presented as well as methods for cytotoxicity a genotoxicity testing. In the experimental section, aqueous and ethanol extracts of super-foods were prepared. These extracts were then encapsulated into liposomal and combined PHB particles. Super-food extracts were characterized by spectrophotometrical methods in order to determine the content of polyphenols, flavonoids, anthocyanins, carotenes, chlorophyll, tannins, and antioxidant activity. The physico-chemical characteristics of prepared liposomal and combined particles were determined too. The particles with encapsulated extracts were further tested using the MTT assay and SOS chromotest to describe their potential cytotoxic and genotoxic effects.
Description
Citation
MASLONKOVÁ, I. Vliv vybraných superpotravin a jejich složek na lidské buňky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-04
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: Existuje nějaký seznam superpotravin? doc. Diviš: Množství antokyanů uvádíte v procentech, z jakého důvodu? Co znamená uvolnění množství polyfenolů se zápornou hodnotou? V práci u některých stanovení uvádíte nulovou směrodatnou odchylku, opravdu vám vyšla stanovení zcela přesně? dr. Mikulíková: Jakou další superpotravinu byste doporučila k přímé spotřebě? Měl by člověk konzumovat pouze superpotraviny? doc. Španová: Jaká byla u testů použita kontrola?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO