Izolace DNA z vybraných zeleninových výrobků (paprika)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá mikroizolací rostlinné DNA z 10 různých technologicky zpracovaných potravinových výrobků obsahujících papriku (Capsicum annum). DNA v kvalitě vhodné pro PCR byla izolována z homogenátů připravených v lyzačním roztoku s CTAB pomocí magnetických částic PGMA funkcionalizovaných karboxylovými skupinami. Kvantita a kvalita DNA byla stanovena spektrofotometricky a ověřena metodami PCR s primery specifickými pro rostlinnou rDNA. Kvalita izolované DNA se lišila v závislosti na technologickém zpracování výrobků. DNA izolovaná z uzené mleté papriky a z tepelně ošetřených výrobků (s výjimkou jednoho výrobku) byla degradovaná a amplifikovala se jen s primery F_26S a R_26S (produkt PCR o velikosti 220 bp) na rozdíl od primerů F_18S a R_5.8S (produkt PCR 700 bp). DNA izolované z dalších potravinových výrobků se amplifikovaly s primery F_18S a R_5.8S (produkt PCR 700bp). PCR produkt z jedné mleté papriky (Žitavská paprika) byl klonován a sekvencován.
The diploma thesis deals with micromethod of DNA isolation from ten differently processing food products containing pepper (Capsicum annum). PCR ready DNA was isolated by magnetic particles PGMA functionalized by carboxyl groups from homogenates prepared in lysis buffer with CTAB. Quantity and quality of DNA was estimated using spectrophotometric measurements and verified using PCR methods with primers specific for plant rDNA. Quality of isolated DNA varied depending on processing technology. DNA isolated from smoked grinded peppers and from heat treated food products was degraded and amplified with primers F_26S and R_26S (PCR product 220 bp) in contrary to the primers F_18S and R_5.8S (PCR product 700 bp). DNA isolated from the other food products was amplified with primers F_18S and R_5.8S (PCR product 700 bp). PCR product from one grinded pepper (Žitavská paprika) was cloned and sequenced.
Description
Citation
GŐGHOVÁ, S. Izolace DNA z vybraných zeleninových výrobků (paprika) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-04
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovaal všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jsou k dispozici primery, které odlišují jednotlivé druhy paprik? doc. Diviš: Je vaše molekulární metoda použitelní i pro stanovení koncentrace papriky ve výrobku? dr. Mikulíková: Čím se falšuje sušená paprika?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO