Studium biologicky aktivních látek fenyklu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá štúdiom biologicky aktívnych látok feniklu. Teoretická časť popisuje základné charakteristiky feniklu a jeho chemické zloženie, bližšie špecifikuje rastlinné biologicky aktívne látky a antioxidanty, taktiež popisuje extrakčné techniky získania týchto bioaktívnych látok, metódy ich stanovenia a overenia antimikrobiálneho účinku. V experimentálnej časti bol spektrofotometricky stanovený obsah polyfenolov a flavonoidov v pripravených extraktoch čaju, celého a drveného korenia feniklu. Na základe extrakčných kriviek bola u vzoriek s najvyššími hodnotami daných bioaktívnych látok zistená antioxidačná aktivita a sledovaný bol ich antimikrobiálny účinok voči vybraným mikroorganizmom Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Serratia marcescens a Micrococcus luteus. Spomedzi sledovaných extraktov vykazoval inhibičný účinok len vodný výluh čaju, a to voči bakteriálnemu kmeňu Micrococcus luteus.
The master´s thesis is focused on the study of biologically active compounds of fennel. The theoretical part describes basic characteristics of fennel and its chemical composition, further specifies plant´s biological active substances and antioxidants, also describes extraction techniques for obtaining these bioactive compounds, methods of their determination and verification of antimicrobial effect. In the experimental part were spectrophotometrically determined contents of polyphenols and flavonoids in the prepared extracts of fennel tea, whole and crush spice. On the basis of extraction curves, antioxidant activity and potential antimicrobial activity against the selected microorganisms Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Serratia marcescens a Micrococcus luteus was determined in the samples with the highest values of the given bioactive substances. Among the all monitored extracts, the inhibitory effect was showed only by an aqueous extract of the fennel tea against the bacterial strain of Micrococcus luteus.
Description
Citation
MIERNA, J. Studium biologicky aktivních látek fenyklu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Neuvažovala jste o využití čerstvého fenyklu? Je znám obsah aktivních látek u fenyklu? Jaké jsou zde hlavní aktivní látky, jakou metodou byste je stanovila? doc. Diviš: U ethanolových a vodných macerátů byly u fenyklového čaje a koření zaznamenány rozdíly z hlediska vhodnějšího typu extrakce, jak si to vysvětlujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO