Stabilita půdní organické hmoty a huminových látek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá změnou stability půdní organické hmoty vlivem extrakce v různých činidlech. Pro posouzení stability byly použity dvě půdy odlišného typu a z nich izolované huminové kyseliny. Na extrakci byla zvolena činidla, která se běžně používají pro extrakci kovů z půdy, a byla pozorována změna struktury organické hmoty. Pro charakterizaci byly zvoleny techniky infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a elementární analýza, výluhy byly proměřeny na UV-VIS spektrometru z jehož výsledků byly určeny absorpční poměry E2/E3, E4/E6 a dynamickém rozptylu světla, kde byla zjištěna distribuce velikosti částic. Další částí práce bylo posouzení změny tepelné stability pomocí metod termogravimetrické analýzy a diferenční skenovací kalorimetrie, kde byly sledovány posuny degradačních teplot u extrahovaných vzorků a byly porovnány s původními vzorky.
This diploma thesis is focused on changes of stability in organic matter by extraction in different agents. Two soils of a different type and isolated humic acids were used for stability determination. Extraction agents were selected usually used for soil metal extraction, and a changes in the structure of the organic matter was observed. Samples were characterized using FTIR analysis and elemental analysis, the extracts were measured by UV-VIS spectroscopy, absorption ratios E2/E3, E4/E6 were discovered, dynamic light scattering were determined for particle size distributions. Next part of the thesis was the assessment of the change of thermal stability using thermogravimetric analysis and differential scanning calorimetry, degradation temperatures of the extracted samples were discovered and compared with the original samples.
Description
Citation
NOVÁKOVÁ, Š. Stabilita půdní organické hmoty a huminových látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2018-05-30
Defence
Dzik: Můžete blíže komentovat výsledky z DLS analýzy? Do jaké míry lze považovat naměřená data za spolehlivá pro rčení velikosti čístic a do jaké míry se jedná o artefakty. Diviš: Na jakém principu pracuje použitý prvkový analyzátor? Márová: Jaký je širší aplikační přesah vaší práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO