Optimalizace izolace DNA jogurtových kultur a její detekce pomocí RT-PCR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V rámci práce byla optimalizována izolace DNA z čistých jogurtových kultur i z jogurtových výrobků. Izolovaná DNA byla následně podrobena analýze pomocí RT-PCR. V první části práce byla vyhodnocena izolace DNA z čistých jogurtových kultur pomocí komerčního kitu jako efektivnější než izolace fenolovou extrakcí a pomocí magnetických mikročástic. K posouzení kvality a kvantity získané DNA bylo použito spektrofotometrické stanovení koncentrace a čistoty a qPCR. Pomocí komerčního kitu pak byla získána DNA v kvalitě vhodné pro PCR celkem z deseti čistých jogurtových kultur. V druhé části práce byla provedena izolace bakteriální DNA z jogurtových výrobků pomocí komerčního kitu s předchozím promytím vzorků lyzačním roztokem. Takto byla DNA izolována ze šesti jogurtových výrobků. Dále byly z těchto výrobků zaočkováním do mléka vyrobeny dvě várky domácích jogurtů, z nichž byla izolována DNA stejným způsobem. DNA získaná z jogurtů byla podrobena RT-PCR se šesti dvojicemi primerů (V3_F a V3_R, V6_F a V6_R, V1_F a V1_R, GroHRM_F a GroHRM_R, UPF a UPR, P1V1 a P2V1) a s DNA z čistých kultur jako pozitivními kontrolami. Z výsledků byla potvrzena přítomnost deklarovaných kultur v jednotlivých jogurtech a jejich schopnost množit se i po zaočkování do nového média (mléka).
The thesis has optimized DNA isolation from pure yoghurt cultures and yoghurt products. The isolated DNA was than subjected to RT-PCR analysis. In the first part of the thesis, DNA isolation from pure yoghurt cultures using a commercial kit was evaluated as more effective than isolation by phenol extraction and magnetic microparticles. To assess the quality and quantity of DNA obtained the spectrophotometric determination of concentration and purity and qPCR were used. DNA of a total of ten pure yoghurt cultures in a quality suitable for PCR was obtained using the commercial kit. In the second part of the thesis, bacterial DNA was isolated from yoghurt products using the same commercial kit with a previous sample washing by lysation solution. DNA of six yoghurt products was isolated this way. Furthermore, two packages of homemade yoghurt were mad of each product, of which DNA was isolated in the same way. DNA obtained from yoghurts was subjected to RT-PCR using six pairs of primers (V3_F a V3_R, V6_F a V6_R, V1_F a V1_R, GroHRM_F a GroHRM_R, UPF a UPR, P1V1 a P2V1) and using the pure cultures DNA as a positive controls. The results confirmed the presence of cultures declared in each yoghurt and their ability to multiply after inoculation into a new medium (milk).
Description
Citation
ŠURKOVÁ, A. Optimalizace izolace DNA jogurtových kultur a její detekce pomocí RT-PCR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-05-31
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Byly v domácích produktech detekovány živé bakterie? doc. Obruča: Jaký byl inokulační poměr jogurtu přidávaného do mléka, jaká byla teplota inkubace a jak proces přípravy jogurtu probíhal? Hodnotila jste jogurty i senzoricky? doc. Diviš: Co je to hodnota prahového cyklu? doc. Španová: Jaký byl zdroj použitých magnetických částic? Jaká je cenová relace použitého izolačního kitu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO