Změny některých fyzikálních vlastností vodné suspenze korundového prášku v průběhu ultrajemného mletí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předmětem této práce jsou změny vlastností vodných suspenzí korundu v průběhu ultrajemného mletí bez přídavku a s přídavkem aktivátoru. Studium těchto změn je důležitým krokem pro optimalizaci mlecího procesu, jelikož měřením fyzikálních vlastností partikulární látky lze snadno zjistit aktuální jemnost mleté látky a její kvalitu pro další zpracování. Pro měření granulometrie, zeta-potenciálu, reologického chování a turbidity byly připraveny suspenze korundu v destilované vodě v poměru 1:5 bez přídavku aktivátoru a s přídavkem triethanolaminu (TEA), které byly mlety za použití planetového mlýna. Suspenze vykazovaly pseudoplastické chování a zeta-potenciál všech vzorků se pohyboval v rozmezí -30 až 30 mV, suspenze tedy byly nestabilní. V průběhu mletí narůstala viskozita a turbidita vzorků. TEA se neosvědčil jako vhodný aktivátor mokrého mletí korundu, jelikož u mletí bez aktivátoru byl dosažen produkt vyšší jemnosti.
This thesis is focused on the study of changes in properties of the aqueous suspensions of corundum during ultrafine grinding without and with the addition of grinding activator. Such studies are an important step in  optimizing the grinding process properly, because by measuring physical properties of a particulate substance, it is easy to determine the actual fineness of the ground substance and its quality for further processing. For the measurement of granulometry, zeta potential, rheological behavior and turbidity, corundum suspensions in distilled water were prepared in a 1:5 ratio without the addition of grinding activator and with the addition of triethanolamine (TEA), by using a planetary mill. The suspensions showed pseudoplastic behavior and the zeta potential of all samples ranged between -30 and 30 mV, thus the suspensions were rather unstable. During the grinding, the viscosity and turbidity of the samples increased. TEA was not proved to be a suitable activator for wet milling of corundum because of higher degree of fineness achieved during milling without an activator.
Description
Citation
ŠULEKOVÁ, N. Změny některých fyzikálních vlastností vodné suspenze korundového prášku v průběhu ultrajemného mletí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-05-30
Defence
Diplomantka v přehledné a dobře zpracované prezentaci seznámila komisi s podstatnými výsledky své diplomové práce. Po zodpovězení otázek oponenta následovala diskuze zaměřena na intenzifikaci procesu mletí. Lze uzavřít, že dotazy oponenta i komise byly zodpovězeny věcně a správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO