Měření parametrů polarizovaného světla na výstupu optovláknového senzoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá analýzou měření optického výkonu s využitím optického vláknového senzoru. Práce obsahuje teoretické podklady k pochopení vzniku polarizace a její zobrazení v prostoru prostřednictvím Poincarého koule a Stokesových vektorů. Dále je zde probráno měření optického výkonu a pohled na analogická měření z různých výzkumů. Praktická část je zaměřena na ověření změn parametrů vláknového senzoru při změně teploty v jeho okolí a její součástí jsou návrhy na různé typy měření a ověření funkčnosti fotodiody jako snímače optického výkonu. Většina provedených měření je založena na srovnávání výsledků získaných pomocí polarimetru. Výsledky byly vyneseny do grafických závislostí a prodiskutovány.
This master's thesis deals with the analysis of the optical power measurement using an optical fiber sensor. The thesis contains the theoretical background to understand the origin of polarization and its representation in space using Poincaré’s sphere and Stokes vectors. There is also a part describing optical performance measurement and the preview of analog measurements from various researches. Practical part focuses on verification of changes of fiber sensor parameters at temperature change in its surroundings and this part includes also additional suggestions for various types of measurements and verification of the function of the photodiode as an optical power transducer. Most measurements are based on the comparison of results obtained with the polarimeter. The results were plotted and discussed.
Description
Citation
DRÁBEK, J. Měření parametrů polarizovaného světla na výstupu optovláknového senzoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Ivan Baroňák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Radek Fujdiak, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Jaké jsou možné aplikace a výhody zkoumaného druhu senzoru v porovnání s ostatními vláknovými senzory? (Zaměřte se například na Braggovy mřížky). Student reagoval. Uveďte přibližnou cenovou náročnost Vámi realizovaného zapojení pro měření teploty. Student reagoval. Obecná diskuze v pořádku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO