Lokalizace vibrace v okolí optického vlákna pomocí interferometrického senzoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce řeší možnost využití optického vlákna jako senzoru. V úvodu práce je popsáno základní rozdělení těchto senzorů, jejich principy a využití. Dále se práce zaměřuje na distribuované senzory pracující na jevu interference světla tvz. interferometry. Tyto optovláknové interferometry jsou v práci podrobně rozebrány a to především jejich varianty, které jsou schopny měřit a lokalizovat vibrace v okolí optického vlákna. Podstatná část práce se věnuje duálnímu Mach--Zehnderovu interferometru. Ten je v práci teoreticky rozebrán a odsimulován v prostředí Matlab. Dále se práce zabývá vývojem dvou aplikací v prostředí Matlab. Jedna aplikace slouží k simulaci a teoretickým výpočtům duálního Mach--Zehnderova interferometru a druhá aplikace je určena pro zpracování dat získaných při měření tímto interferometrem. V závěru práce je duální Mach--Zehnderův interferometr sestaven v laboratorním prostředí a provedeno měření a lokalizace vibrací za pomoci tohoto interferometru.
This diploma thesis solves possibilities of utilization optical fiber as sensor. At the beginning, basic division of this sensors is desribed, their principles and usage. Then the thesis is focused on distributed sensors based on the interference of the light, interferometers. This optic fiber interferometers are described, mainly their modifications for detection and localization of vibrations along optical fiber. Significant part of the thesis deals with dual Mach--Zehnder interferometer. This interferometer is theoreticaly desribed and simulated in Matlab. Further the thesis deals with development of two aplication in Matlab software. One application is for simulation and theoretical computation of dual Mach--Zehnder interferometer. Second application serves for signal processing of acquired data that are measured on this interferometer. At the end of the thesis, dual Mach--Zehnder interferometer is designed and build in laboratory enviroment and executed measurement and localization of vibrations using this interferometer.
Description
Citation
DORAZIN, D. Lokalizace vibrace v okolí optického vlákna pomocí interferometrického senzoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Ivan Baroňák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Radek Fujdiak, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Dokázal byste lokalizovat vibrace podél vlákna i s využitím bodového senzoru? Student reagoval. Jak přesně (s jakou odchylkou) dokážete pomocí vaše výpočtu lokalizace stanovit polohu vibrace podél vlákna kdyby se jednalo o referenční rameno o vzdálenosti 10 km? Student reagoval. S jakou přesností se měřila přesnost na vzdálenosti 10 km. Student reagoval. Citlivost oddělení měřícího a referenčního ramene. Reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO