Detekce útoků cílených na webové aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zranitelnostmi webových aplikací. Cílem je vytvoření nástrojů pro detekci útoků Same Origin Method Execution (SOME), XML Signature Wrapping attack, XPATH Injection, HTTP Response Smuggling a Server-Side Includes (SSI) injection a vytvoření záznamů v logovacích souborech, které zobrazují detekované útoky. V první části práce jsou rozebrány stěžejní teoretické poznatky, jsou zde popsány zranitelnosti vybraných útoků a jejich zneužití. V další části jsou pro tyto útoky implementovány webové aplikace, které obsahují zranitelnosti pro úspěšné provedení útoků. Dále jsou navrhnuty a vytvořeny metody detekce všech útoků v jazyku Python, které jsou doprovázeny záznamem do logovacího souboru.
This thesis is dealing with vulnerabilities of web applications. The aim of the work is to create tools for attack detection of certain attacks, specifically Same Origin Method Execution (SOME), XML Signature Wrapping attack, XPATH Injection, HTTP Response Smuggling and Server-Side Includes (SSI) injection. Another aim is to create logs that display detected attacks. In the first part, the theory is analyzed and vulnerabilities of chosen attacks are described including their misuse. In the next section there are web application implemented which contain vulnerabilities for successful execution of the attacks. Furthermore, in Python language detection methods are designed and developed for these attacks, which are accompanied by a log entry.
Description
Citation
JÉGROVÁ, E. Detekce útoků cílených na webové aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (člen) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Útok HTTP Response Smuggling se nepodařilo realizovat, jak jste otestovala funkčnost vlastního detektoru na tento útok? - Byl vysvětlen princip útoku a popis realizace. Popište, jaké jsou rozdíly mezi Xpath injekcí a SQL injekcí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO