Analýza měření frekvence a RoCoF v simulačních programech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou vyhodnocování frekvence a její derivace v simulačních programech. Cílem práce bylo porovnat hodnoty obdržené ve třech různých programech (PSS/E, PSCAD, MODES). V testovací síti IEEE 39 bus system byly simulovány 2 rozruchy a vyhodnocovány hodnoty frekvence v uzlech a otáček generátorů. Výsledky obdržené v jednotlivých programech se od sebe odlišují, a to vlivem použitého způsobu modelování generátorů a algoritmu vyhodnocování frekvence. Uvedená zjištění jsou podstatná pro další zkoumání přechodných jevů v simulačních programech a také poukazují na možnost chybného vyhodnocení frekvence v ochranách.
The thesis deals with the issue of measurement of frequency and its derivative (RoCoF) in simulation software. The aim of the thesis was to compare results obtained in three different pieces of software (PSS/E, PSCAD, MODES). 2 disturbances were simulated in a grid model IEEE 39 bus system and values of frequency and generator speed were assessed. The results obtained in different software are diverse. This is influenced by method of modelling of synchronous generator and algorithm of calculation of frequency. Findings are important for future investigation of power system transients in simulation software and also point to potencial incorrect assassement of frequency in protective relays.
Description
Citation
KOUDELKA, J. Analýza měření frekvence a RoCoF v simulačních programech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-04
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma: Analýza měření frekvence a RoCoF v simulačních programech. Vedoucí práce doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. přečetla posudky vedoucího a oponenta diplomové práce Ing. Karla Másla, CSc.. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Doplňující otázku týkající se modelovaných poruch položil prof. Sokanský. Student vše uspokojivě vysvětlil. Doc. Orságová požádala o upřesnění cílů práce, což student udělal. Ing. Jiří Ptáček měl otázku k použití frekvence 60 Hz a zda model v MODESu náhodou nepracuje s frekvencí 50 Hz. Student nedokázal odpovědět s naprostou jistotou. Na další otázky a připomínky plynoucí z diskuze komise student reagoval s přehledem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO