Implementace protokolu HDLC v síťových simulátorech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá možností využití HDLC (High-Level Data Link Control) protokolu pro komunikaci a adresování inteligentních měřících zařízení s datovým koncentrátorem. HDLC protokol je použitý ve dvou DLMS/COSEM (Device Language Message Specification/Companion Specification for Energy Metering) komunikačních profilech. Pro simulaci těchto komunikačních profilů je zvolen nejvhodnější simulační program, do kterého je implementován první komunikační profil a druhý je navržen. Implementace komunikačního profilu využívající TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) byla plně realizována. Pro implementaci třívrstvého HDLC komunikačního profilu byly důsledně prozkoumány všechny možnosti. Pomocí zjištěných poznatků byl navrhnut postup, který slouží jako vodítko pro plnou implementaci. Pro první komunikační profil jsou změřeny kvalitativní parametry, které jsou zaneseny do grafů a zhodnoceny.
This diploma thesis deals with the possibility of using HDLC (High-Level Data Link Control) protocol for communication and addressing of smart metering devices with a data concentrator. The HDLC protocol is used in two DLMS/COSEM (Device Language Message Specification/Companion Specification for Energy Metering) communication profiles. To simulate these communication profiles, the most appropriate simulation program is selected. Using this simulator, the first communication profile is implemented and the second one is designed. Communication profile based on TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) has been fully implemented. To implement the three-layer HDLC communication profile, all options have been thoroughly explored. Using these findings, a process was designed to guide the full implementation. For the first communication profile the qualitative parameters are measured, which are then plotted and evaluated.
Description
Citation
POLÁŠEK, J. Implementace protokolu HDLC v síťových simulátorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Jan Látal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
V jakém jazyce je napsané NS-2, proč nebyl použit NS-3 nebo jiný další simulátor? Proč jsou v práci rozebírány pouze 3 simulátory, přitom síťových simulátorů existuje větší množství. Šlo se rovnou cestou NS-2 po vyhodnocení nebo byly vyzkoušeny cesty přes NS-3 a IT GURU?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO