Návrh a měření parametrů akustických difúzních prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na problematiku akustických difuzorů. V úvodní kapitole je popsána nezbytná teorie týkající se šíření zvuku uzavřeným prostorem. Popsána jsou také akustická pole. Následuje popis různých typů difuzních prvků a metod jejich návrhu. Zaměřeno je zejména na návrh pomocí pseudonáhodných matematických posloupností. Cílem práce je vyrobit několik typů akustických difuzorů a ověřit jejich difuzní vlastnosti pomocí měření. V práci je využito programu AFMG Reflex k simulaci difuzních vlastností navržených prvků. Dále práce obsahuje popis postupu měření difuzních vlastností metodou hraniční roviny a proces vyhodnocení naměřených dat pomocí programu Matlab.
This work focuses on the issue of acoustic diffusers. The introductory chapter describes the necessary theory of the sound distribution through enclosed space. Acoustic fields are also described. A description of the different diffusion element types and theirs design methods follows. It focuses mainly on design, which uses pseudo-random mathematical sequences. The aim of the work is to produce several types of acoustic diffusors and to verify their diffusion properties by means of measurements. The work uses the AFMG Reflex to simulate the diffusion properties of the proposed elements. Further, the thesis contains a description of the diffusion properties measurement process by the boundary plane method and the process of evaluating the measured data using the Matlab program.
Description
Citation
BURDA, J. Návrh a měření parametrů akustických difúzních prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (místopředseda) PhDr. Martin Flašar, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Doc.Ing.MgA. Ondřej Urban, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Jaké výchozí rozměry hranolů pro konstrukci difuzoru by byly zapotřebí pro kmitočtový rozsah uvažovaný pro hudební signály?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO