Pohon pro bezucpávkové čerpadlo

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem předkládané diplomové práce je navrhnout pohon pro bezucpávkové odstředivé čerpadlo. Navržený motor s axiálním magnetickým tokem je oboustranné struktury s vnitřním bezželezným statorem. Konstrukce bezucpávkového čerpadla vychází z patentu č. 17818, který byl vytvořen na Odboru fluidního inženýrství Viktora Kaplana VUT v Brně. Potenciální využití sestavy je možné zejména v potravinářském odvětví eventuálně v oblasti chemicky agresivních kapalin. Návrh motoru je založen na koordinaci mezi analytickými vztahy a metodou konečných prvků softwaru ANSYS Maxwell. Prostřednictvím iteračního řešení tepelné sítě byly vyšetřovány teplotní poměry uvnitř motoru v případě chlazení proudícím vzduchem. Součástí práce je literární rešerše na téma konstrukce axiálních strojů a jejich aplikací v čerpadlech. Čtvrtá kapitola se věnuje samotné koncepci a specifikaci bezucpávkového odstředivého čerpadla.
The aim of this thesis is to design a drive for seal-less centrifugal pump. Designed motor with axial magnetic flux is a double-sided structure with an internal coreless stator. The construction of the seal-less pump is based on a patent no. 17818, which was created at the Victor Kaplan Department of Fluid Engineering BUT. Potential use of this assembly is mainly in the food industry, possibly in the field of chemically aggressive liquids. The whole design is based on coordination between analytical equations and finite element method of the software ANSYS Maxwell. The temperature ratios inside the motor were investigated when cooling with air by the iterative solution of thermal circuit. The work includes research on the topic of constructing the axial machines and their applications in pumps. A comprehensive specification of the entire seal-less centrifugal pump is given in Chapter 4.
Description
Citation
PRUŠA, R. Pohon pro bezucpávkové čerpadlo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Václav Skalník (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Student na úvod seznámil komisi s cíli své diplomové práce. Na úvod uvedl rešerši strojů s axiálním magnetickým tokem a ucpávkových čerpadel. Poté popsal mechanické provedení navrženého odstředivého čerpadla s magnetickými ložisky. Na závěr předvedl dosažené výsledky. Na otázky oponenta student odpověděl i v závěrečné diskuzi student reagoval obstojně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO