Studium a ověřování vlastností sběracího ústrojí generátorů pro větrné elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou sběracího ústrojí generátorů větrných elektráren. První část pojednává o větrných elektrárnách, jejich konstrukci, generátorech a přibližuje výhody a nevýhody jejich umístění na souši a na moři. Druhá část popisuje jednotlivé komponenty sběracího ústrojí. Hlavní část se pak zabývá problematikou kluzného kontaktu u generátorů větrných elektráren na moři.
This master thesis deals with study of properties pick-up generators for wind power. First part of thesis studies wind turbines, its structure, generators and describes advantages and disadvantages of ashore and offshore location. The next part presents description of parts of sliding contact. The main part assesses the impact of sea environment on sliding contact in generators at offshore wind turbines.
Description
Citation
GLOGAR, J. Studium a ověřování vlastností sběracího ústrojí generátorů pro větrné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Miloš Pěnička (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student seznámil komisi se zadáním DP, na úvod uvedl teorii o větrných elektrárnách. Poté představil kluzný kontakt jeho možné problémy a velice stručně předvedl výsledek ve formě grafu, který neokomentoval. Uvedl fotografie zkorodovaného kluzného kontaktu a výsledky měření a simulování přítlačných sil. Na závěr uvedl navrhované řešení inovovaného kartáče. Na otázky oponenta student odpověděl. V obecné diskuzi na některé otázky odpověděl s pomocí vedoucího práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO