Koordinace provozu PST transformátorů v propojeném regionu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá transformátory s příčnou regulací fáze (PST) a jejich koordinací v elektricky blízkém propojeném regionu. V práci je provedena teoretická rešerše popisující způsoby řízení výkonu, popis funkce a konstrukce PST, dále popis stávajících metod pro koordinaci PST ve světě. Na základě této rešerše je vytvořen optimalizační algoritmus v prostředí MATLAB, který počítá doporučené nastavení odboček PST na základě vstupní konfigurace sítě. V druhé části práce jsou popsány dílčí části tohoto algoritmu a prezentovány výsledky ze tří demonstračních scénářů. Algoritmus je schopen vyřešit malé problémy v síti, větší problémy jsou nad síly samotných PST. Pro kompletní funkčnost algoritmu je třeba rozšířit řešení o algoritmus redispečinku sítě.
This master’s thesis deals with phase-shifting transformers (PST) and coordination of electrically close devices in an interconnected region. Theoretical research is performed in the work, describing methods of power control, function and design of PST, as well as actual methods of PST coordination in the rest of the world. Based on the research there is an optimalisation algorithm designed in MATLAB, which computes recommended tap petting of PST based on the network configuration. In the second part of this thesis there are described components of this algorithm and also presented the results of three demonstrative scenarios. Algorithm is able to solve minor problems in the network; more complex problems are beyond its solving ability. For an improved functionality there is a necessity to further expand this algorithm by a network redispatch solving algorithm.
Description
Citation
TESAŘ, J. Koordinace provozu PST transformátorů v propojeném regionu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student ve své prezentaci seznámil komisi s výsledky své diplomové práce na téma Koordinace provozu PST transformátorů v propojeném regionu. Vedoucí práce doktor Bátora seznámil komisi se zněním svého posudku práce a doktor Topolánek seznámil komisi se zněním svého oponentního posudku práce. Student následně zodpověděl otázky oponenta. Další otázku položil doc. Baxant ohledně zahrnutí parametru velikosti ztrát do výpočtu. Student otázku zodpověděl bez výhrad. Do diskuze se přihlásil i doktor Štefanka s otázkou týkající se implementace výsledků práce jako podpůrného materiálu pro dispečery sítě. Student otázku zodpověděl bez výhrad. Poslední otázku položil doc. Baxant týkající se délky výpočtu navržené metodiky, kterou student také zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO