Asynchronní motor s vnějším rotorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem asynchronního motoru atypické konstrukce, s rotorem umístěným na vnější části stroje, a jeho využitelnost ve vodohospodářském průmyslu, kde hlavním požadavkem je optimalizace jeho konstrukce z hlediska geometrických rozměrů. V úvodu práce je nejprve stručně vysvětlena problematika asynchronních motorů a jejich použití ve spolupráci s frekvenčními měniči a naznačen postup řešení práce. V následující kapitole je rozebírán elektromagnetický model výchozího návrhu stroje, jeho geometrické rozměry a možnosti jeho analýzy. Následně je proveden výpočet, nejprve analyticky pomocí programu RMxprt, a poté metodou konečných prvků v programu Ansys Maxwell. Třetí kapitola je věnována zevrubnému návrhu konstrukce stroje, včetně představení materiálu, ze kterých by měl být vyroben. Čtvrtá část práce se zabývá návrhem tepelné sítě, jejímž vstupem jsou převážně geometrické dispozice a elektrické ztráty v jednotlivých částech stroje. Na základě vytvořené sítě je vypočteno oteplení jednotlivých částí stroje, přičemž následně je prováděna kontrola, zda nebyla překročena maximální dovolená teplota vinutí. Předposlední část pojednává o genetickém algoritmu, jeho návrhu, a praktické využitelnosti v rámci optimalizace s požadavkem na minimální rozměry stroje. Jelikož není známo přesné konstrukční řešení mechanické části čerpadla, je poslední část věnována případové studii, ve které je provedeno srovnávání teoreticky dosažitelných rozměrů stroje v závislosti na kvalitě odvodu tepelných ztrát.
Induction machine; outer rotor; water pump; thermal network; thermal analysis; optimization; electromagnetic model; finite element method; thermal insulation class
Description
Keywords
Asynchronní motor, vnější rotor, čerpadlo, tepelná síť, výpočet oteplení, genetický algoritmus, optimalizace, elektromagnetický model, metoda konečných prvků, tepelná třída izolace, This master’s thesis deals with design of induction machine with atypical construction with outer rotor and its usability in the water industry where the main requirement is to optimize its construction in terms of geometrical dimension. The problem of induction motor is explained in the introduction of thesis, and their use in cooperation with frequency converters is indicated. In the next chapter analyses the electromagnetic model of initial design of machine, its geometric dimensions and the possibilities of its analysis. Then the analysis of this machine is performed by the analytical method, using the RMxprt computation program, followed by the finite element method which is solved in Ansys Maxwell program. The third chapter is devoted to detailed design of the machine construction, including the presentation of the material for individual part. The fourth part of the thesis deals with the design of a thermal network. The input values of this thermal network are predominantly geometric and electric losses in individual parts of the machine. Based on the created thermal network, the warming of the individual parts of the machine is calculated. Due to the results of this procedure, the control is made for checking that the maximum permitted winding temperature has not been exceeded. The penultimate part deals with the genetic algorithm, its design and practical applicability for optimization with the requirement for minimum machine dimensions. Since we don’t know the exact design of the mechanical parts of the pumps, the last part is devoted to a case study in which is made a comparison of the theoretically achievable dimensions of the machine in relation to the quality of heat losses.
Citation
CHVATÍK, Š. Asynchronní motor s vnějším rotorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Miloš Pěnička (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student seznámil komisi se zadáním DP a s náplní práce. Představil svůj koncept asynchronního motoru s vnějším rotorem. Zdůvodnil rozdíly ve vypočtených ztrátách v železe v programu využívající analytické výpočty a využívající MKP. Dále uvedl metody optimalizace návrhu a představil parametry navrženého motoru. Na závěr doporučil další postup a měření na případném vyrobeném prototypu. Otázky oponenta byly studentem zodpovězeny. V závěrečné diskuzi student reagoval obstojně, diskuze byla vedena s velkou účastí komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO