Bezkontaktní zatěžování a měření vysokootáčkových strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou měření momentu u velmi vysokootáčkových strojů. Z důvodů vysokých rychlostí jsou tradiční metody měření momentu nepoužitelné, z tohoto důvodu je nutno vyvinout novou bezkontaktní metodu. Pro měření je zvolena metoda zatěžování vířivou brzdou, pro kterou je proveden analytický výpočet jejích vlastností pomocí Maxwellových rovnic a je vytvořen model vířivé brzdy v programu FEMM a Ansys/Maxwell 2D. Na závěr jsou výsledky simulací a výpočtů porovnány s měřením na prototypech brzdy.
Work deals with problematic of torque measurement for very high speed machines. Because of high speeds are traditional torque measuring tools unusable, for this reason is needed to develop new contactless measurement method. For measurement is selected Eddy current brake method, for which an analytical calculation of its properties using Maxwell’s equations is performed and a model of Eddy current brake in program FEMM and Ansys/Maxwell 2D is created. In the end the results of simulations and calculations are compared with measurements on brake prototypes.
Description
Citation
VOJČE, Z. Bezkontaktní zatěžování a měření vysokootáčkových strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Václav Skalník (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Student na úvod seznámil komisi s pokyny pro vypracování své diplomové práce. Představil a okomentoval měřený vysokootáčkový stroj, pro který navrhoval brzdu pracující na principu vířivých proudů. Uvedl postup tvorbu náhrady transientní simulace v programu FEMM. Na závěr pak uvedl podmínky a postup měření, včetně získaných výsledků a přiznání vzniklých komplikací v průběhu práce. Na otázky oponenta student odpověděl, včetně závěrečné diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO