Live Low Framerate

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Ve své diplomové práci se zabývám tématem „dívání se“ a zprostředkováváním pohledu skrze digitální technologie, zejména internet. Společnost si nějak tak zvykla na neustálou přítomnost CCTV kamer na náměstích, v bankách a obchodních centrech. Záběr nějakým způsobem sledovaných míst je ovšem daleko širší. Překvapilo mě, kolik streamů z naprosto nečekaných míst se dá najít online. Není problém se z pohodlí vlastního domova podívat do kuchyně kolumbijského bistra, japonského holičství či italského kostela. Stream probíhá nepřetržitě a divák je tak ve svém pohledu omezen pouze nastavením kamery a případně časovým pásmem konkrétní země. Vzhledem k tomu, že u jednotlivých streamů jsou uvedeny jen omezené informace, nejsme schopni definovat „kdo je ten, co se dívá“, proč, a jaký je vůbec důvod ke sledování dané lokace. Celá situace, kdy v nějakém úsporném frameratu sleduji scénu naprosto vytrženou z kontextu, mi přijde zábavná a děsivá zároveň. Moje diplomová práce, kterou jsem podle časosběrného snímání kamery nazvala Live Low Framerate, je jakousi reakcí na tyto bizarní aspekty sledování veřejného prostoru.
In my diploma project I work with a topic of "watching" and arranging of view through digital media, especially the internet. The society got used to permanent presence of CCTV cameras at city squres, banks and shopping centres. The take of tracked locations is much bigger though. I was suprised by the amount of streams from totally unexpected places, which are possible to watch online. It is not a problem to visit a kitchen of columbian bistro, japanise barber shop or italian church, all from the comfort of home. The stream is running constantly and the viewer is limited only by the setting of the camera and a timezone of the particular country. Considering the fact, that separate streams are supplemented by almost no information, we are not able to define, who is the watchman, why is he watching and what is the actuall reason for watching. The whole situation of observing something in limited framerate without any context is just funny and creepy at the same time. My diploma project, which I named Live Low Framerate, is some kind of a reaction of those bizzare aspects of watching the public space.
Description
Citation
VRZÁKOVÁ, B. Live Low Framerate [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (předseda) MgA. Vojtěch Vaněk (člen) MgA. Tomáš Hrůza (člen) prof. akad. soch. Tomáš Ruller (člen) Mgr. Tomáš Javůrek, DiS. (člen) doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (člen) MgA. Matěj Smetana, Ph.D. (člen) doc. MgA. Alexandra Vajd (člen) doc. Mgr. Vladimír Havlík (člen) Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (člen) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO