Jaroslavice – sídlo v krajině

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Hlavním tématem je Restart území Jaroslavicka a jeho širokého okolí, které se nachází v pohraničí jižní Moravy. Území se stalo díky hranicím mrtvým bodem na mapě. Problém je třeba řešit jako celek nikoliv jednotlivě a to jak z hlediska obnovy krajiny, tak z lidské podstaty. Tato práce se zaměřuje na lidskou podstatu a bytí v pohraničí. Zkoumá a analyzuje občanskou vybavenost. Doplňuje a obnovuje mnohdy chybějící složku – vzdělání. Navrhuje zcela nový systém školství a to od úplného začátku – mateřské školy po střední odbornou instituci. Chybějící střední škola nutí žáky dojíždět nebo se rovnou odstěhovat na internát do nejbližších měst jako je například Znojmo. Budují si vztah k městu a krajina se pro ně stává anonymní. Žáci pak nemají tendence se po škole navracet a kraj strádá. Řešení tedy spočívá v návrhu nového odborného vzdělání. Nejvhodnějším kandidátem pro umístění školy se staly Jaroslavice. Obec byla před válkou prosperujícím a významným bodem ve spojení Vídně a Brna. Toto spojení se však přerušilo pomyslným vztyčením hranic. Navržení česko-německé školy může vzájemnou spolupráci mezi zeměmi opět obnovit. Je založena na zcela novém systému vzdělání pro potřeby 21. století. Veškerá praxe se odehrává ve stávajících firmách okresu. Žáci poskytují firmám pracovním sílu a firma dává studentům na oplátku cenné zkušenosti. Toto řešení šetří finančními zdroji a může fungovat prakticky ihned. Škola je navržena na místě zbouraného panského dvora pod zámkem. Na této parcele je umístěna jak škola, potravinové centrum tak výzkumný ústav. Všechny tři instituce spolu vzájemně spolupracují a obnovují tak koncept panského dvora. Vzdělání je rozloženo do půdorysné stopy tvaru U s vnitřním menším dvorem a z poslední stravy pomyslně uzavřené velkým skleníkem. Každé křídlo je soběstačné a má jiný charakter. Západní křídlo je dvoupatrové. V přízemí se nachází knihovna s učebnami pro společenské vědy a srdce domu. Srdce domu je prostor pro konání divadel a představení. V druhém patře je vedení, které je orientované směrem do dvora a může kontrolovat denní režim. Vstupní prostřední křídlo obsahuje taktéž učebny společenských věd umístěné směrem do dvora pro případnou venkovní výuku. Jsou zde i učebny přírodních věd se svými specifickými potřebami. Poslední křídlo je určeno pro technické vědy a nachází se zde počítačové učebny. Toto křídlo vede do dolního patra, kde je zároveň pracovní vstup s parkovištěm. Skleník je neoddělitelnou součástí školy. Je určen jak pro veřejnost tak jako studentská učebna.
The aim of this thesis is to design improvements to increase the quality of the living in the territory of Jaroslavice and its surroundings. This South Moravian rural area located near the Austria–Czech Republic border may currently be considered as a No man's land. Given the subject of the thesis, the author suggests the conceptual solution of this problem. Focusing on the life in a border region analyses offer of the local development, amenities and opportunities, not forgetting about the education. The work suggests an entirely new local education system from the very beginning - from kindergartens to secondary education. The missing high school forces students to travel or to move to nearby towns such as Znojmo. what usually leads to their breakaway from the local environment. This could be avoided by building a new secondary school in Jaroslavice. It would link to the rich history of this village from the pre-war period, when it was considered an important transition point between the cities of Brno and Vienna. Besides, Czech-German school can re-establish mutual cooperation between both countries. Designated school is based on a current education needs, e.g. practical training experiences in local businesses, which is costs saving and immediately applicable. The subject of this thesis is placed into the area of the ruined mansion under the local castle. Besides school, there is also Food Center and Research Institute. All three institutions cooperate together, similarly to the concept of manor court (meierhof) in the past. Educational facilities are arranged in U-shape form with the inner courtyard and the large greenhouse on one side. Each wing of the building is self-sufficient and has a different character. The west wing is two-storey, on the ground floor there is a library with classrooms for social sciences and the heart of the house - room for theatre and performances. On the second floor there is a school headquarters facing the courtyard with the ability to check the daily routine. The central wing with entrance consists of classrooms of natural sciences and another social science classrooms located towards the courtyard for eventual outdoor lessons. Last part consists of computer classrooms made for the technical sciences. This wing leads to the lower floor with side entrance to a parking lot. Greenhouse, designed for both the public and the students, is an inseparable part of the school.
Description
Citation
DOČEKALOVÁ, V. Jaroslavice – sídlo v krajině [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jiří Löw (předseda) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Vojtěch Jemelka (člen) Ing. arch. MArch. Jan Kristek, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO