Simulace dynamického chování vybavovače jističe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce zahrnuje teorii konstrukce jističe zaměřenou na nadproudové spouště. Jedná se hlavně o elektronické jističe, a to zejména o elektronické spouště. Práce je zaměřena na část spouště a to vybavovač spouště. Dále je vytvořen jeho geometrický model. Pro simulaci je použit program Maxwell. V práci jsou popsány možnosti nastavení vstupních podmínek nezbytných pro simulaci. Pomocí simulace je určeno rozložení intenzity magnetického pole a magnetické indukce a to v řezu vybavovače spouště. Dále jsou vypočítány silové účinky, které působí na kotvu vybavovače. Změnou parametrů simulace posunu kotvy a proudu cívkou jsou zjištěny velikosti a směr síly působící na kotvu. Simulace je provedena jak v ustáleném stavu, tak i při dynamickém působení sil na vybavovač – tj. případ, kdy je brán v úvahu pohyb kotvy. Také je pro napájení vybavovače vytvořen externí obvod.
This work includes the theory of circuit breaker construction and is focused mainly on overload function. It mainly deals with electronic circuit breakers, i.e. equipped with an electronic trip unit. The work is focused on the part of trip unit - maglatch of trip unit. For the purposes of simulation, the geometric model is created. Maxwell program is used for the simulation. The work describes the options for conditions input which are necessary for simulation. Using the distribution of magnetic field intensity and magnetic flux density in the section of trip unit maglatch is determined by the simulation. Furthermore, the force effects acting on the armature of the maglatch are calculated. Force values and the directions acting on the armature are determined by changing the simulation parameters - shift of the armature and coil current. Simulations are performed both for steady-state and for dynamic simulation – movement of armature is taken into account. The supply source for the maglatch is created by an external circuit.
Description
Citation
KONŠEL, L. Simulace dynamického chování vybavovače jističe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Havelka (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Simulace dynamického chování vybavovače jističe. Student popsal obsah své diplomové práce. Dále uvedl složení a funkci vybavovače jističe. Student uvedl simulace kotvy s a bez vlivu síly permanentních magnetu. Simulace byla provedena v programu Maxwell. Dále předvedl a popsal dynamické a statické simulace pohybu kotvy. Student odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO