Zvýšení sací schopnosti hasičské stříkačky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá zkrácením doby nasávání vody do oběžného kola odstředivého čerpadla při použití v hasičském sportu. Toto nasávání je prováděno pomocí ejektoru, který je poháněn plyny ze spalovacího motoru hasičské stříkačky. V práci je vytvořen matematický model, který popisuje proudění v ejektoru, a na jeho základě je navržen nový ejektor, který má zvýšený průtok přisávaného vzduchu při tlacích blížící se tlaku atmosférickému.
This diploma thesis deals with reducing the time of sucking water into the rotating impeller of the centrifugal pump as used in firesport. The suction is carried out by the ejector, which is powered by combustion engine exhaust gases. A mathematical model was created, which shows the flow in the ejector. It was also used as a basis for the creation of a new ejector, which has an increased airflow when getting closer to atmospheric pressure.
Description
Citation
ARCHALOUS, J. Zvýšení sací schopnosti hasičské stříkačky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Mišta (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO