Regulační systémy turbodmychadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto bakalárska práca je rešeršnej povahy a primárne zameraná na regulačné systémy turbodúchadiel. Práca je rozdelená na dve hlavné časti. Prvá časť je zameraná na obecnú problematikou preplňovania pomocou turbodúchadla a druhá časť sa zaoberá regulačnými systémami turbodúchadiel (wastegate, VNT, VGT) a ich ovládacími prvkami.
This thesis is of a search character with primary focus on turbocharger control systems. The work is divided into two main parts. The first part is focused on turbocharging fundamentals and the second part deals with turbocharger control systems (wastegate, VNT, VGT) and actuation of these systems.
Description
Citation
FRAŇOVÁ, Z. Regulační systémy turbodmychadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Blaťák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Studentka přednesla obhajobu své práce a následně uspokojivě odpověděla na otázky oponenta práce doc. Ing. Zdeňka Kaplana, CSc.: Jaké nejmenší, resp. největší turbodmychadlo, uvažováno průměrem rotoru, vybavené zmíněnými regulačními systémy, se ve Vámi soustředěných podkladech vyskytovalo? V současné době probíhá rovněž vývoj dmychadel s elektrickým pohonem. Jaké informace k této problematice se objevují v dostupných podkladech? Následně byly studentce položeny tyto otázky: Co to je turbo efekt, jak vzniká? Jakým způsobem turbodmychadlo ovlivňuje emise? Porovnejte výhody a nevýhody turbodmychadla a mechanického kompresoru. Jak se využívá elektromotor u dmychadel EAW, jak jsou tyto dmychadla mazána? Jak řidič vozidla s motorem opatřeným turbodmychadlem dokáže ovlivnit jeho životnost?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO