Simulace dynamiky jízdy nákladního vozidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Pomocí nákladních automobilů je možné převážet náklad na velké vzdálenosti. Se zvyšující poptávkou po přepravě se výrobci nákladních aut zaměřují na efektivnost provozu. Práce se zabývá simulací jízdy. Jednotlivé možnosti provedení podvozků jsou popsány v rešerši, na jejímž základě jsou zvoleny počáteční hodnoty pro simulaci. Na modelu soupravy byly provedeny dynamické testy, které byly následně vyhodnoceny.
It is possible to transport shipments for long distances due to trucks. Truck producers focus on operations efficiency with increasing transport demand. The thesis deals with simulation of drive. Particular possibilities of chassis construction are described in the recherche, on its base initial. Values for the simulation are chosen. The dynamic tests, which were afterwards evaluated, were carried on the model of the set.
Description
Citation
JOBÁNEK, V. Simulace dynamiky jízdy nákladního vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Blaťák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student přednesl obhajobu své práce a následně odpověděl na otázky oponenta práce Ing. Lubora Zháňala, Ph.D.: Mohl by autor detailněji popsat navrhované konstrukční úpravy? Na str. 35 je uvedeno, že při rozjezdu vozidla ze stojící polohy vzniká velká odchylka měřených hodnot. Čím je toto chování dáno? Na téže straně se pak hovoří o "převodovce s jednoduchým proporcionálním točivým momentem." O co se jedná? Následně byly studentovi položeny tyto otázky: Jaká je správná jednotka tuhosti, co to je tuhost? Nakreslete deformační charakteristiku pružiny, vyznačte tuhost. Vysvětlete, proč je podle Vás nežádoucí přitížení třetí nápravy při akceleraci? Proč byste volil změnu pneumatik a jaké by měly mít vlastnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO