Diagnostika plazmatu vypínacího pochodu za pomoci dvou vysokorychlostních kamer

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce popisuje vznik a vlastnosti elektrického oblouku. Jsou zde uvedeny některé elektrické přístroje a principy, které se používají k uhašení oblouku. Hlavní část se věnuje návrhu, konstrukci a testování parametrického modelu zhášecí komory, která umožňuje vysokorychlostním kamerám zaznamenat jeho pohyb. Z těchto záznamů je následně pomocí vytvořeného programu 3DMaker zrekonstruován trojrozměrný model elektrického oblouku, který je výstupem této práce.
This bachelor thesis deals with an electrical arc formation and its properties. The thesis also describes some of the electrical devices and principles, which are used for arc extinction. It is mainly focused on design, construction and testing of model of the LV quenching system, which allows high speed cameras to record arc movement. Recorded images are then used to create three-dimensional reconstruction of the electric arc with help of created program 3DMaker. The final reconstruction is the output of this work.
Description
Citation
BUCHTA, M. Diagnostika plazmatu vypínacího pochodu za pomoci dvou vysokorychlostních kamer [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma Diagnostika plazmatu vypínacího pochodu za pomoci dvou vysokorychlostních kamer. V teoretické části práce je popsán elektrický oblouk a také vlastnosti vysokorychlostních kamer, následně je proveden návrh modelu zhášecí komory. Komora byla poté zhotovena a experimentálně ověřeny její vlastnosti. Student rovněž ukázal záznamy z vysokorychlostní kamery. Následně byly záznamy vyhodnoceny. K tomu slouží prostředí Matlab. Na otázky oponenta i komise student odpovídá pohotově, je zřejmé, že se v problematice orientuje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO