Provoz asynchronního motoru s ohledem na dosažení maximální účinnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V první částí této práce je provedeno seznámení s matematických modelem asynchronního motoru. S využitím náhradního zapojení ve tvaru -článku jsou vyjádřeny vztahy pro výpočet velikosti jednotlivých ztrát a celkové účinnosti motoru. V další části je provedena rešeršní studie způsobů řízení asynchronního motoru. Jsou zde rozebrány základní způsoby řízení asynchronního motoru s frekvenčním měničem. Dále jsou v této části popsány metody snižování ztrát z hlediska řízení. V poslední části této práce je popsán způsob skalárního řízení asynchronního motoru s maximální účinností. Jedná se o modelovou metodu snižování ztrát, kde řídicí veličinou je rotorový kmitočet. Daná metoda je nakonec výpočtově ověřena pomocí vytvořeného skriptu v prostředí Matlab.
In the first part of this paper a mathematical model of induction motor is described. With usage of -network equivalent circuit equations for calculation of individual power losses and overall efficiency are derived. Research study of loss minimization control is introduced in the next part. Several often used methods of variable frequency drive control are described. Also a review of loss minimization techniques from the perspective of induction motor control are presented. The last part of this paper includes a detailed description of scalar induction motor drive focused on reaching optimal efficiency. The loss minimization technique used is a model based method with rotor frequency being the control variable. At the end the performance of this method is verified using a computational script in Matlab.
Description
Citation
ČECH, J. Provoz asynchronního motoru s ohledem na dosažení maximální účinnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student popisuje cíle práce - matematický popis motoru, způsoby řízení pro dosažení maximální účinnosti a realizace optimálního řízení v prostředí Matlab. Ukazuje metody pro zvyšování účinnosti. Popisuje použitou metodu - modelovou s náhradním zapojením. Je použit motor, o kterém na ústavu existuje několik prací - zjištěné přesné parametry. Dále ukazuje některé použité vztahy - výchozí vztah pro účinnost a výsledný vztah pro rotorový kmitočet. Ukazuje vývojový diagram skriptu v Matlabu, obrázek je nečitelný. Ukazuje výsledné průběhy účinností, zvýšení účinnosti se projeví hlavně v pracovních bodech jiných než jmenovitých. Nakonec srhnuje práci. Na otázky oponenta bylo odpovězeno přijatelným způsobem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO