Analýza efektivity využití tepla v provozu bioplynové stanice odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na analýzu efektivity tepla na bioplynové stanici Vojtěchov. Je vypracována materiálová bilance, která je propojena se spalováním vzniklého bioplynu v kogenerační jednotce. Teplo produkované kogenerační jednotkou je dále distribuováno do reaktorů a do sušárny, pro tento účel byla udělána celková tepelná bilance pro jednotlivé měsíce roku. Následně byly vyhodnoceny různé možnosti, jak zvýšit efektivitu tepla předaného do systému. V rámci řešení byly uvažovány dva návrhy řešení. Jedno z těchto řešení využívá nízko potenciální teplo odvedené z dofermentoru. A druhé řešení se zabývá množstvím předaného tepla z kogenerační jednotky do systému. Výsledkem analýzy je doporučení pro efektivnější využití tepla s dopadem na zvýšení objemu dotační podpory za rok v rámci KVET.
This thesis focuses on the analysis of heat efficiency and effectiveness of the Vojtěchov biogas station unit. The material balances were developed in connection with biogas created in the cogeneration unit. The heat produced by the cogeneration unit is distributed to reactors and drying rooms. Pursuing the main goal of the thesis, the research of the complete heating balance for all months has been conducted. Additionally, a variety of options were assessed, to find the best solution of how to increase the effectivity of the heat. As for the final solution, two recommendations have been proposed in the thesis. The first recommendation lies in a better usage of low-level heat distributed to the secondary fermentor. The second suggestion deals with the amount of heat from cogeneration unit to the system. The result of the analysis is the final recommendation on how to increase the efficiency of the heat usage and potential impacts of the solution on the subsidy according to the KVET standards received in the given year.
Description
Citation
ŠMARDA, M. Analýza efektivity využití tepla v provozu bioplynové stanice odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (místopředseda) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Martin Piskovský, Ph.D. (člen) Ing. Karel Mařík, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
1. Student prezentoval svou diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - Cíle práce - Bioplynová stanice - Vznik bioplynu - Cenová podpora KVET - Bioplynová stanice Vojtěchov - Materiálová bilance - Tepelná bilance - Využití odpadního tepla - Závěr 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: Mohl byste blíže komentovat graf na str. 68? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. V prezentaci jste zmínil, že pracovním médiem je etylen-glykol. Můžete říci proč? Studen uspokojivě odpověděl na dotaz. Jaký byl tepelný výkon vašeho výměníku? Nezkoušel jste variantu, na kterou se Vás ptal oponent a proč? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. Ve své práci uvádíte zkratku ORC, můžete vysvětlit co to je a jaké to má výhody a nevýhody? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO