Analýza sympato-vagální rovnováhy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se v první části zabývá teoretickým popisem problematiky analýzy sympatovagální rovnováhy. Je popsán vznik a měření elektrokardiogramu a jak z něj lze získat záznam variability srdečního rytmu. Následuje popis tachogramu, jeho možnosti analýzy a popis hlavní metody zpracování, kterou se tato práce zabývá, tedy zpracování pomocí vlnkové transformace a získání koeficientu pro hodnocení sympato-vagální rovnováhy. V praktické části byl v programovém prostředí Matlab navržen R detektor, metoda zpracování tachogramů, jejich zpracování pomocí vlnkové transformace a prezentace výsledků pro vyhodnocení sympato-vagální rovnováhy. Na závěr jsou výsledky vyhodnoceny a interpretován jejich význam pro sympato-vagální rovnováhu, který bohužel není jednoduchý.
The main focus of this work is to describe and implement a method to analyze sympathovagal balance. The theoretical part begins with electrocardiogram origin and measurement followed by heart rate variability explanation and a method of tachogram creation. The chapter is finished by description of wavelet transform as a means for tachogram processing and obtaining the sympato-vagal balance coeficient. Practical part of work focuses on developing a solution in Matlab for this problem. The R detector, tachogram creation and wavelet transform processing scripts with sympato-vagal balance assesment are fully described along with an example of their outputs. The work is finished with a conclusion of the findings and the assessment of sympato-vagal balance form them, which is unfortunately not so simple.
Description
Citation
RUSZ, J. Analýza sympato-vagální rovnováhy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kozumplík položil otázku - proč jste použil WT s podvzorkováním? Jaké banky filtrů jste použil? Ing. Mézl položil otázku - lze předpokládat minutový vývoj u všech jedinců stejný? Kolik hodnot tvoří boxplot? Doc. Kolářová položila otázku týkající se detekce QRS a převodu na ekvidistantní tachogram. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO