Přehled současných kosmických prostředků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled běžně používaných a v současné době vyvíjených dopravních prostředků pro přepravu užitečného zatížení do vesmíru a tyto prostředky vzájemně porovnat. První část práce je rozdělena na nosné rakety létající na oběžnou dráhu Země, nosné rakety létající pod oběžnou dráhu Země a na ostatní transportní prostředky vesmírné dopravy. Tyto kapitoly jsou dále členěny dle států a dle stavu vývoje, ve kterém se dopravní prostředky momentálně nacházejí. Druhá část práce se zaměřuje na srovnání prostředků popsaných v první části z hlediska bezpečnosti, výkonů a nákladů využitých na výrobu a provoz. V závěru jsou vyhodnoceny výsledky srovnávací části a je zde okomentován předpoklad vývoje vesmírné dopravy v blízké budoucnosti.
Target of this work is to create an overview of commonly used and in this time developed transports used for carrying payload to space and comparing these transportation means. First part of the work is divided into three sections, rockets reaching the Earth’s orbit, rockets flying bellow it and other means of space transport. These sections are further sorted by states and its stage of development they are currently in. Second part of the work is focused on comparing previously described transports from the perspective of safety, power and also costs needed for running and manufacturing them. In the end there are results from the comparing section of this work and comments on the probable path of the near future development of the space transportation.
Description
Citation
ŠPAČKOVÁ, J. Přehled současných kosmických prostředků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Augustin, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) Ing. Rostislav Koštial, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karol Fiľakovský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Studentka prezentovala bakalářskou práci. Byly přečteny posudky bakalářské práce. Studentka reagovala na otázky oponenta. Co znamená bezporuchovost v souvislosti s její prací. Studentka zodpověděla správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO