Větrné elektrárny – minulost, současnost a budoucnost

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem větrných elektráren od minulosti po součas-nost, a také se zaměřuje na vývoj větrných elektráren v budoucnosti. V první části této práce jsou uvedeny počátky využití větrné energie a je zde zmíněna první větrná elektrárna. Části větrné elektrárny a její konstrukce jsou popsány v další části, kde je také popsán současný stav větrných elektráren v ČR a ve světě. Dále jsou v této práci představeny nové koncepty větrné energetiky v budoucnosti. V závěru práce je provedena roční simulace provozu větrné elek-trárny.
This Bachelor’s thesis deals with the evolution of wind turbines from the past to present and also concentrates on the evolution of wind turbines in the future. In first part the begin-nings of wind energy use are given, and the first wind turbine is mentioned. Further, the parts of wind turbine and its construction are described in next part, where the current state of wind turbines in the Czech Republic and in the world is presented. New concepts of wind energy are introduced. Finally, last part performs wind turbine simulation over the span of one year.
Description
Citation
KUČERA, V. Větrné elektrárny – minulost, současnost a budoucnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prostřednictvím ústní prezentace seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce. Následně student zodpověděl všechny otázky oponenta. Docent Jaroš upozornil na formální nedostatky v závěrečné práci. Dále se docent Jaroš dotázal na graf uvedený v práci. Profesor Štětina se dotázal na technické řešení ocelových sloupů pro větrné elektrárny instalované v moři. Dále se profesor Štětina dotázal na použití měniče pro zajištění konstatní frekvence generovaného proudu. Doktor Krejčí se dotázal na graf součinitele účinnosti a na vlivy, kterými jsou jednotlivé křivky ovlivněny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO