Přesný wattmetr pro měření měrných ztrát feritových jader

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Ztráty ve feromagnetických materiálech se dají změřit wattmetrem. Lze je dělit na ztráty vířivými proudy a hysterezní ztráty. Měření ztrát se provádí na uzavřených vzorcích. Wattmetry by měly být přesné a citlivé. Používají se elektrodynamické wattmetry, které dosahují maximální výchylky při účiníku menším než jedna. Dalším možným způsobem měření ztrát je použít speciální elektronické obvody, jejichž hlavní částí je analogová násobička. Analogová násobička realizuje součin dvou vstupních signálů, zejména se jedná o napětí nebo proud. Pro tyto účely byla vyvinuta řada integrovaných obvodů. Největšími výrobci jsou společnosti Analog Devices a Texas Instruments.
Losses in ferromagnetic materials can be measured by a wattmeter. They can be divided into eddy current losses and hysteresis losses. Loss measurements are performed on closed samples. Wattmeters should be accurate and sensitive. There are electrodynamic wattmeters used which reach the maximum deflection at a power factor less than one. Another possible way how to measure losses is by the usage of special electronic circuits. The main part of these circuits is called an analog multiplier. The analog multiplier performs a product of two input signals, especially voltage or current. For these purposes a lot of integrated circuits have been developed. The biggest producers are companies such as Analog Devices and Texas Instruments.
Description
Citation
ZDRAŽIL, L. Přesný wattmetr pro měření měrných ztrát feritových jader [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Štumpf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Götthans, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dušan Kocur, CSc. (člen) Ing. Stanislav Vítek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy při řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO