Experimentální stanovení vlivu kapaliny na kmitající těleso

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tlumení kmitajícího tělesa či systému na vzduchu není snadné určit v konstrukční fázi návrhu. Ponorem tělesa do kapaliny je stanovení vlastní frekvence i tlumení ještě komplikovanější. Tato práce se zabývá experimentálním stanovením přídavných účinků kapaliny na těleso. V této práci je popsána modální analýza dvou těles na vzduchu, ale i postupně nořených do dvou nádob rozdílných velikostí, které byly naplněny vodou. Jejich odezvla byla zaznamenána snímačem zrychlení. Naměřená data byla vyhodnocena navrženou hybridní metodou, kterou byl určen poměrný útlum a vlastní frekvence. Pomocí softwaru Ansys byla vypočtena přídavná hmotnost kapaliny na těleso. Část práce je věnována určení vhodného časového úseku k vyhodnocení dat pro Fourierovu transformaci.
Damping and natural frequency of a vibrating body or a system is not easy to estimate during the design phase of~project. If the body is submerged in water, estimating becomes even more complicated. This~work focuses on experimental determination of the liquid influence on an oscillating body. The~presented modal analysis was executed on two bodies when being surrounded by air, but~also when gradually and fully submerged in water using two reservoirs with different dimensions. The collected data was analyzed with a suggested hybrid method, which determined the damping ratio and the natural frequency. Added mass was calculated employing the Ansys software. Part of the presented work focuses on the selection of a suitable time window for the Fourier transform.
Description
Citation
GREŠÁKOVÁ, K. Experimentální stanovení vlivu kapaliny na kmitající těleso [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Diplomantka zpracovala diplomovou práci na téma Experimentální stanovení vlivu kapaliny na kmitající těleso. Stanovila vlastní frekvence včetně poměrného útlumu. Práci podpořila experimentem. Autorka práce se vyjádřila k nejasnostem v diplomové práci a vysvětlila význam jednotlivých konstant a proměnných. Dále objasnila souvislosti uvedených vztahů se systémy s jedním stupněm volnosti. Zmínila vliv obtékání snímače kapalinou. Vyjádřila se také ke statistické průkaznosti získaných experimentálních dat. Na dotaz komise diplomantka zhodnotila využitelnost zkoumaného problému v praxi. Dále popsala vliv viskozity kapaliny na experiment. Zhodnotila také poměrný útlum.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO