Kontrolní pevnostní výpočet napojení potrubí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na kontrolní pevnostní výpočet potrubního systému se zohledněním lokálních účinků tepelného zatížení. Pro správnou funkci řešeného systému, je třeba, aby odolával provozním zatížením, a umožňoval tak kontinuální dopravu procesního média v rámci propojených aparátů. V případě vyšetřovaného systému je nutné zohlednit proměnné teplotní zatížení jednotlivých potrubních větví v místě napojení na hlavní transferové potrubí. Hlavní částí práce je posouzení vlivů provozních podmínek na nejvíce namáhané úseky konstrukce pomocí teplotních a napěťově-deformačních analýz metodou konečných prvků provedených v programu ANSYS Mechanical. Přípustnost analyzované části potrubního systému je vyhodnocena jak srovnáním získaných napětí s dovolenými hodnotami dle normy ASME B31.3 Process piping, tak i s využitím kategorizace napětí podle normy ASME Boiler and Pressure Vessel Code. Jelikož všechny hodnoty napětí jsou nižší než jejich příslušné dovolené hodnoty, je odolnost potrubního systému dle použitých metod hodnocena jako vyhovující.
The master thesis focuses on the strength calculation of piping with extra consideration given to the local effects of thermal loads. To be recognized as properly functioning, the piping is required to withstand the expected operating conditions in order to enable the continuous transport of the working fluid within the interconnected devices. It is imperative to take into consideration the variable thermal load in the area where the individual pipe branches connect into the main transmission piping. A major part of the thesis is concerned with the assessment of the expected workload influence on the most stressed parts of the system. The data are gathered by employing temperature and stress-strain analyses carried out in the ANSYS Mechanical program using the finite element method. The values based on the analyses are cross-checked with both the permitted values according to the ASME standard B31.3 Process piping and the ASME Boiler and Pressure Vessel Code stress categorization method. Since all the evaluated stresses are below their respective permissible values, the piping strength is concluded as satisfactory according to the standards.
Description
Citation
DOHNAL, M. Kontrolní pevnostní výpočet napojení potrubí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Zodpovězeny a diskutovány otázky oponenta práce. Dotaz na význam korozního přídavku v kontextu předvedené práce. Dotaz na příklady sekundárního a primárního napětí zmíněného v textu práce. Dotaz na značení a kódy použité v práci (přiložené schema). Dotaz na průběh předmětného procesu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO