Úprava hydraulické části plunžrového čerpadla na vyšší tlaky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
První část diplomové práce se zabývá hydrostatickými čerpadly obecně. Druhá část se zabývá již konkrétněji plunžrovými čerpadly s klikovým mechanismem. Ve třetí části jsou uvedeny základní vztahy pro výpočet plunžrového čerpadla s klikovým mechanismem. V poslední části je proveden pevnostní výpočet navrhnuté hydraulické části plunžrového čerpadla pomocí metody konečných prvků v programu ANSYS. Dále je zde vypočtena životnost šroubů. Na konci této části je proveden výpočet proudění v programu ANSYS Fluent v oblasti sacího ventilu.
First part of the master thesis is about displacement pump. Second part is about power plunger pumps. In the third part are equations for power plunger pumps. In the last part the strength calculation of the proposed hydraulic part of the plunger pump was performed using the finite element method in ANSYS. The screw fatigue life is also calculated here. At the end of this section, ANSYS Fluent flow calculation is performed in the suction valve area.
Description
Citation
DVOŘÁK, P. Úprava hydraulické části plunžrového čerpadla na vyšší tlaky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student zpracoval diplomovou práci na téma Úprava hydraulické části plunžrového čerpadla na vyšší tlaky. Zhodnotil úpravy s ohledem na výpočet ucpávky, šroubů, klece a sedla kuželky. Rovněž se věnoval strukturální analýze a CFD simulaci proudění mezi sacím ventilem a plunžrem čerpadla. Diplomant byl dotazován na deformační zpevnění materiálu a na elastické zatížení materiálu včetně způsobu odlehčení materiálu. Následně popsal odlišnosti plunžrových čerpadel a multiplikátorů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO