Přenos přesného času a stabilní frekvence optickou sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Přenos přesného času a stabilní frekvence pomocí satelitní technologie začíná pomalu narážet na své limity, což logicky vede k hledání náhrady, která umožní další zvyšování přesnosti. Jako velmi dobrou náhradu se v tomto případě ukazují optická vlákna, která v posledních desetiletí prošla obrovským pokrokem a jejich nasazením na všech páteřních linkách usnadní začít vědecké i komerční využívání přenosu času a frekvence přes toto médium.
Transmission of accurate time and stable frequency using satellite technology is slowly starting to rise to it's limits, which logically leads to the search for a refund that will further increase accuracy. A very good substitute in this case is optical fiber, which has undergone great progress in recent decades and has helped to launch scientific and commercial use of time and frequency over this link on all connecting lines.
Description
Citation
KRATOCHVÍL, P. Přenos přesného času a stabilní frekvence optickou sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) Ing. Anna Kubánková, Ph.D. (člen) PhDr. Jan Krejčí (člen) Ing. Vojtěch Fiala (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
V kapitole 5.2 student uvádí, že index lomu je v případě vlákna konstantní po celé jeho délce a kmitočtu záření. Vzápětí v kap 5.3. uvádí vliv teploty na vlákno v jeho různých místech. Prosím objasněte vliv teploty na index lomu a uveďte jeho typickou hodnotu pro jednovidová vlákna. - Student odpověděl. Na ostatní dotazy během diskuze student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO