Hydraulické řešení širokopásmového oběžného kola čerpadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je provedení návrhu oběžného kola čerpadla. Klasický návrh oběžného kola probíhá na jeden návrhový bod, ve kterém je předpokládán nejčastější chod čerpadla. Cílem této diplomové práce je vytvoření návrhu čerpadla, jehož krycí a nosný disk jsou navrhovány každý na jiný návrhový bod a následné porovnání výsledků obou metod návrhu.
The aim of the diploma thesis is to design the pump impeller. The classical design of the impeller is made for one operating point, in which pump is assumed to operate most of the time. The aim of this diploma thesis is to design a pump, whose pump cover and pump drive discs are designed for each other operating point and then compare the results of both design methods.
Description
Citation
SMÍŠEK, T. Hydraulické řešení širokopásmového oběžného kola čerpadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student seznámil komisi s diplomovou prací na téma Hydraulické řešení širokopásmového oběžného kola čerpadla. Pro zadané parametry provedl návrh oběžného kola čerpadla s požadavkem na lineární průběh plochy. Následně vyhotovil výpočetní síť v softwaru TurboGrid a jako řešič použil řešič CFX. Sestrojil grafické závislosti měrné energie a účinnosti na průtoku. V závěru představil dosažené hodnoty. Diplomant zodpověděl na dotazy týkající se analýzy proudového pole uvnitř kanálu oběžného kola. Dále se student zamyslel nad ovlivněním prouděním ve spirálním tělese vlivem nerovnoměrného rychlostního kola na výstupu z oběžného kola. Rovněž na dotaz zmínil velikost poklesu účinnosti pro jiné parametry návrhu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO